menu

Guacamole

To chyba jeden z moich ulubionych sosów na zimno! A jeśli dodamy do tego quessadilla z serem to mamy mega pyszną przekąskę! Guacamole to świetny pomysł na imprezę, domowy seans filmowy, albo babskie ploteczki:) Sekretem idealnego guacamole jest śliczne, dojrzałe awokado, o które niestety ciężko u nas. dlatego gdy tylko takowe udaje mi się kupić nie zastanawiam się zbyt długo:)
W oryginalnym przepisie jako przeciwutleniacza do awokado dodaje się limonkę ale ja, Gapa jedna, zapomniałam kupić- cytryna działa jednak tak samo- zapobiega nieestetycznemu ciemnieniu awokado.


guacamole, awokado, avocado


Składniki:
2 dojrzałe, miękkie awokado
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżych listków kolendry
sól, pieprz
suszona papryka chili





Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wybieramy miąższ łyżką- całość należy szybko
wymieszać z sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem na niejednolitą masę( tak, by były też niewielkie kawałki awokado). Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, posiekaną kolendrę oraz przyprawy- całość mieszamy. Ja do podania wykorzystuję skórki z awokado, tworząc w ten sposób miseczki. Gotowe!



Smacznego:)






comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)