menu
Masło klarowane- jak zrobić?
Dzisiaj sposób na przygotowanie masła klarowanego. To bardzo przydatny, a nawet niezbędny element w każdej kuchni- dzięki temu, ze to tłuszcz w czystej postaci(oczyszczony z białka i innych dodatków) świetnie nadaje się do pracy w wysokich temperaturach. Można oczywiście takowe zakupić gotowe, w sklepie. Ja jednak produkuję własnoręcznie i taki sposób polecam, zwłaszcza, że takie masło można spokojnie przechowywać dłuższy czas. zatem do dzieła:
W rondelku z grubym dnem na małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło całkowicie się roztopi i lekko zacznie wrzeć na powierzchni pojawi się piana( białko z masła)- należy zmniejszyć ogień do minimum i łyżką cedzakową albo zwykłą, dużą łyżką zebrać tą pianę. Na dnie zapewne pozostaje jeszcze sporo białka- całość należy zamieszać dokładnie i ponownie doprowadzić do delikatnego wrzenia- znów zebrać pianę. Czynność powtarzać do momentu aż w garnku pozostanie intensywnie żółty płyn(masło klarowane). Należy uważać by nie przypalić masła!. Można wykorzystać od razu lub przelać do słoiczka(tak jak ja to robię) i zamknięte przechowywać w lodówce. Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dobry pomysł! juz od dawna nosze sie z zamiarem kupna masła klarowanego,ale było dość drogie.a tak, po prostu zrobię je sama.pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńchowam do szufladki z wiedza uzyteczna :) nigdy nie robilam, a na pewno sie kiedys przyda. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRegularnie używam masła klarowanego, ale nigdy nie robiłam go samodzielnie. W sklepach faktycznie jest dość drogie, więc warto pokusić sie o własna produkcję. :-)
OdpowiedzUsuń