Lubię jedzenie, które pozwala na swobodną konsumpcję rękoma- takie bez spięcia i na luzie. Idealne gdy wpadają do nas goście, albo gdy sami mamy ochotę wcinać coś np. czytając książkę albo przed telewizorem. U mnie padło tym razem na rolowanie mięska i warzyw w tortillę.
Składniki(na 16 sztuk):
4 duże tortille
1 duży filet z piersi kurczaka
3 arkusze papirusa paprykowego Winiary
10-12 listków sałaty
kilka rzodkiewek
1/2 ogórka zielonego
1/2 czerwonej papryki
kilka pomidorków koktajlowych
mały jogurt naturalny
łyżka majonezu
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
wykałaczki
Sposób przygotowania:
Na początku jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem- dip czosnkowy schłodzić w lodówce. Tortille podgrzać wg. przepisu na opakowaniu- odstawić by trochę przestygły. Filet z piersi kurczaka pokroić na trzy płaty i usmażyć w papirusie- gotowe mięso również przestudzić i pokroić w paski. Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Paprykę w cienkie paseczki, ogórka w plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Teraz zabieramy się za składanie: tortillę smarujemy dipem czosnkowym, kładziemy 2 listki sałaty na środku(od boku do boku), na sałacie układamy kurczaka, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i całość znów polewamy dipem. rolujemy od jednego boku do drugiego, nieco dociskając rolkę tak by tortilla ciasno oplatała składniki. układamy brzegiem do dołu i kroimy na mini-rolki( jak sushi). Tak samo postępujemy z kolejnymi tortillami. Na koniec nabijamy rolki na wykałaczki. Gotowe!
Smacznego:)
Świetna szybka przekąska. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńzapraszam po wyróżnenie :) http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-tym-razem-od-takatycia-i.html
OdpowiedzUsuń