menu

Risotto szafranowe z kurczakiem, suszonymi pomidorami i brunatnymi pieczarkami

Risotto jest w mojej ścisłej czołówce jeśli chodzi o jedzenie wogóle! Uwielbiam jego konsystencję oraz możliwość tworzenia coraz to nowych wariacji:) Danie idealne na wiele okazji- szybkie, pyszne i efektowne:)


risotto, risotto z kurczakiem, risotto z szafranem, risotto z grzybami,Składniki(na 2  porcje):
200g ryżu arborio
1/2 słoika suszonych pomidorów z zalewy
 kilka brunatnych pieczarek
mięso z 2 dużych ugotowanych udek z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
200ml białego wytrawnego wina
litr ciepłego bulionu drobiowego
4 łyżki otartego parmezanu
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
szczypta szafranu
pieprz świeżo mielony










Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ryż- również zeszklić. Dodać do ryżu szafran i dokładnie całość przemieszać. Całość podlać winem i smażyć na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wino podlać powstające risotto częścią bulionu i czekać aż ryż wchłonie bulion. czynność powtarzać do całkowitego wykorzystania bulionu. Pod koniec dodać posiekane pomidory, posiekane udka i pieczarki pokrojone w plasterki. Całość dokładnie połączyć z ryżem, chwile przesmażać i dodać na koniec parmezan, masło, posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę pieprzu. Gotowe!



Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

  1. pyszności! też lubię takie połączenia.
    I zapraszam do zabawy - nominowałam Cię :P
    http://przykubkukawy.blox.pl/2012/11/Napoj-na-zdrowie-i-kilka-slow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)