Właściwie nigdy nie szalałam jakoś szczególnie za kuchnią azjatycką. ale po warsztatach z tejże chętniej eksperymentuję w tym klimacie:) Dzisiejsze danie to propozycja na szybki, solidny obiad.
Danie jest delikatne w smaku, a mięso z woka idealnie soczyste i kruche:)
Składniki(na 4 duże porcje):
200g brązowego ryżu
średniej wielkości polędwica wieprzowa
1 marchewka
1/2 cukinii
puszka groszku
duży pomidor
5 pieczarek( u mnie brunatne)
2 jajka
cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Na początku gotujemy ryż( można wykorzystać taki ugotowany np. w większej ilości poprzedniego dnia- trzeba go tylko przechowywać w lodówce), myjemy i kroimy warzywa: marchewkę i cukinię w paski, pieczarki w plasterki, pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy miąższ na kawałki, cebulę i czosnek siekamy, groszek odcedzamy. Polędwicę kroimy na dość cienkie plastry. Jajka rozkłócamy w miseczce. zabieramy się za gotowanie.Na rozgrzany w woku olej sezamowy wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy polędwicę. Kiedy mięso zacznie zmieniać kolor dodajemy warzywa w kolejności od najtwardszych do najbardziej miękkich w odstępach około 1 minuty: marchewka, cukinia, pieczarki, groszek, pomidor. całość zdejmujemy z woka do miski. do woka wlewamy jajka i gdy zaczną się lekko ścinać dodajemy ryż szybko mieszając by połączyć składniki. dodajemy mięso i warzywa, łączymy wszystko w całość i doprawiamy sosem sojowym. Gotowe!
Smacznego:)
ja szaleje od zawsze za kuchnią azjatycką i teraz narobiłas mi apetyt!
OdpowiedzUsuńZatem do dzieła moja Droga:)
Usuńja tez uwielbiam azjatycka kuchnie i wszelkie potrawy z woka. fajny pomysl na szybki i prosty obiad :)
OdpowiedzUsuń