1/2 średniego brokuła
1/2 cukinii
1 duży ziemniak
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
150ml śmietanki 18%
2 łyżki gorgonzoli
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, ziemniaka obrać, wszystkie pokroić na niewielkie kawałki. W garnuszku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przygotowane wcześniej warzywa i zalać wodą tak by warzywa były przykryte. Gotować całość do całkowitej miękkości. Zdjąć garnek z ognia i całość zblendować- ja blendowałam niezbyt dokładnie gdyż chciałam by były wyczuwalne kawałeczki warzyw- stopień gładkości kremu zależy od naszych upodobań. Na koniec dodać śmietankę, sól i świeżo zmielony pieprz i jeszcze raz zagotować mieszając zawartość garnka. Podawać z łyżką gorgonzoli i odrobiną natki pietruszki. Gotowe!
Wskazówka: zupę można wzbogacić gotując ją na bulionie np. drobiowym, wtedy będzie bardziej bogata w smaku.
Smacznego:)
Moją zielona propozycję dania zgłaszam do akcji:

cudny kolor - świetne połączemnie . zapraszam do akcji tęcza smaków 2 !
OdpowiedzUsuńRaz w życiu zrobiłam krem z brokuła i był moja całkowita porazką. Ale wskazówka z bulionem może być strzałem w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuń