Dzisiejsza propozycja to opcja idealna na szybki lunch, lekki obiadek, danie dla malucha(bez gorgonzoli) lub rozgrzewający eliksir bo wyprawie na zewnątrz(podziwiam każdego kto to robi gdy nie jest to absolutnie konieczne- nie cierpię zimna:)). Zapraszam zatem:
Składniki(na 2 solidne porcje):
1/2 średniego brokuła
1/2 cukinii
1 duży ziemniak
1 cebula
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
150ml śmietanki 18%
2 łyżki gorgonzoli
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, ziemniaka obrać, wszystkie pokroić na niewielkie kawałki. W garnuszku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przygotowane wcześniej warzywa i zalać wodą tak by warzywa były przykryte. Gotować całość do całkowitej miękkości. Zdjąć garnek z ognia i całość zblendować- ja blendowałam niezbyt dokładnie gdyż chciałam by były wyczuwalne kawałeczki warzyw- stopień gładkości kremu zależy od naszych upodobań. Na koniec dodać śmietankę, sól i świeżo zmielony pieprz i jeszcze raz zagotować mieszając zawartość garnka. Podawać z łyżką gorgonzoli i odrobiną natki pietruszki. Gotowe!
Wskazówka: zupę można wzbogacić gotując ją na bulionie np. drobiowym, wtedy będzie bardziej bogata w smaku.
Smacznego:)
Moją zielona propozycję dania zgłaszam do akcji:
cudny kolor - świetne połączemnie . zapraszam do akcji tęcza smaków 2 !
OdpowiedzUsuńRaz w życiu zrobiłam krem z brokuła i był moja całkowita porazką. Ale wskazówka z bulionem może być strzałem w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuń