Lubię curry- idealne danie dla leniuszka. Wszystko do garnka, dusimy, dusimy i wcinamy:) Kiedyś na blogu podałam już przepis na curry z dynią, a tym razem coś zupełnie klasycznego. A to wszystko idealnie pasuje z ryżem jaśminowym- pycha!
Składniki( na 4 porcje):
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka( średniej wielkości)
1/2 żółtej papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki pasty pomidorowej
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
szklanka wody
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mieszanki łagodnej curry
1 łyżeczka garam masala( u mnie Royal Brand)
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli( u mnie różowa himalajska Royal Brand)
pęczek pietruszki albo kolendry
2 woreczki ryżu jaśminowego
olej
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej. Na oleju smażymy pokrojona w kosteczkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz nasiona kolendry. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pozostałe przyprawy i przesmażamy dla podbicia aromatów. Następnie dodajemy pokrojone w nie za dużą kostkę piersi kurczaka i obsmażamy.Gdy mięso zetnie się z zewnątrz i lekko zarumieni dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki, a po chwili wodę oraz pastę pomidorową. Całość dusimy około 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną- wlewamy, ciągle mieszając by nie powstały nam grudki. Zagotowujemy i dusimy do momentu aż całość nieco zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż. Podajemy curry w towarzystwie ryżu obficie posypane posiekaną natką pietruszki bądź kolendrą( u mnie natka gdyż wszystkie okoliczne delikatesy zostały pozbawione kolendry). Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)