Składniki( na keksówkę ok. 30cm długości):
2,5 szklanki mąkikostka masła
4 jajka
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
około 400g różnych bakalii: ja dałam 150g kandyzowanych owoców egzotycznych, 150g posiekanych orzechów włoskich i ok. 100g suszonej śliwki
łyżka bułki tartej(do wysypania formy)
na lukier:
3 łyżki cukru pudru
łyżka wody
Sposób przygotowania:
W robocie ucieramy masło, cukier, jajka na jednolitą masę. dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.W międzyczasie siekamy bakalie- ja odkładam nieco kandyzowanych owoców i orzechów do posypania po lukrze. Gdy masa jest jednolita dodajemy bakalie i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do foremki przesmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą- dzięki temu ciasto nie przywrze. Pieczemy około godziny w 180 stopniach- warto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Gdy ciasto ostygnie polewamy lukrem( woda wymieszana z cukrem pudrem) i posypujemy drobno posiekanymi owocami i orzechami. Gotowe!
Smacznego:)
zapraszam na mój facebookowy profil- tam znajdziecie galerię świątecznych smakowitości:)
Mam pytanie nie mam robota.Mogę ręcznie to ucierać.Ile dni przed świętami mogę upiec ten keks.Jeszcze nigdy nie robiłam.A uwielbiam.L.k
OdpowiedzUsuńTak, możesz ucierać ręcznie, ważne tylko żeby w takiej sytuacji masło było bardzo miękkie. Myślę, że spokojnie dzień, dwa przed Wigilią można upiec. Chociaż ja polecam piec w samą wigilię, bo jest z tym mało zamieszania a taki świeżutki jest najlepszy:)
UsuńDziękuje bardzo za szybką odpowiedz.A ja myślałam ze keks się piecze wcześniej.L.k
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam, co też bym tam potrzebowała na tego keksa, już wiem, więc mogę robić ;)
OdpowiedzUsuń