To ciasteczka w rodzaju takich, które można zawsze zrobić- składniki w domu zawsze są . Szybkie i idealne do kawy/ herbaty. Ja urozmaiciłam moje cukrem lawendowym, który kiedyś pokazywałam na blogu oraz dodałam konfiturę porzeczkową, którą również sama robiłam. Ale oczywiście można użyć zwykłego cukru i dowolnej konfitury.
Składniki( na około 25-30 ciasteczek):
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru lawendowego
150g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
konfitura z czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki( oprócz konfitury) zagniatamy na jednolitą masę- uformować w płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkować je na ok 0,5 cm arkusz i wykrawać szklanką okrągłe ciastka. Ciastka umieścić na blaszce i na środku każdego umieścić łyżeczkę konfitury. Piec w 180stopniach do uzyskania złotego koloru:) Ciasteczka wyjąć z piekarnika i poczekać aż przestygną- w przeciwnym razie gdy będziemy chcieli zdjąć je z blaszki zaczną się łamać i kruszyć. Gotowe!
Smacznego:)
Wyglądają ciekawie, tak nietypowo ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń