szklanka cukru
3 spore cytryny
2 jajka + 1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
solidna łyżka masła
Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie umyć oraz wyparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok( mi wyszło z 3
cytryn około 3/4 szklanki soku). W garnuszku wymieszać bardzo dokładnie cukier, skórkę i sok z cytryny, mąkę, jajka i żółtko. Całość podgrzewać na małym ogniu, bardzo często mieszając do momentu wrzenia(krem powinien też w międzyczasie zmieniać konsystencję, nabierać koloru i robić się klarowny). Na koniec dodać masło, rozpuścić je ciągle mieszając. Zestawić z ognia i przelać do naczynia w którym będzie przechowywany- koniecznie przechowywać w lodówce. Gotowe:)
Smacznego:)
Lubię! Szybko wracaj do sprawności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Mam nadzieję, ze już będzie tylko lepiej:)
Usuń