menu

Pancakes sezamowe

Idealne na leniwe, słodkie zwieńczenie śniadania, albo jako deser, albo przekąska. Dodałam zamiast jakiegoś neutralnego, oleju sezamowego i stwierdzam, że to super pomysł- placuszki mają dzięki temu świetny sezamowy aromat! W placuszkach nie ma jajek ale mimo to mają super konsystencję i dobrze trzymają formę, ważne tylko by smażyć je na dobrej jakości patelni z powłoką która chroni przed przywieraniem.

pancakes sezamowe


Składniki(na kilkanaście niewielkich placuszków):

100ml jogurtu naturalnego
100ml mleka
2 łyżki miodu
maka pszenna
łyżka oleju sezamowego




Sposób przygotowania:

wszystkie składniki oprócz mąki dokładnie zmiksować. Dodawać mąkę stopniowo, cały czas mieszając aż
konsystencja będzie gęsta, nie płynna- taka by nie spływała z łyżki. Celowo nie podałam ilości mąki- zależy jaki rzadki/ gęsty będziecie mieli jogurt. Gdy już mamy masę smażymy na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej niewielkie placuszki. można podawać z owocami, sosami, lodami itp. Gotowe!


Smacznego:)





comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)