farsz:
1 torebka kaszy gryczanej z grzybami SyS
2 łyżki masła
pęczek pietruszki
łyżka suszonych, roztartych borowików
sól, pieprz
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy
Sos:
150ml śmietanki 18%
1 cebula
100 sera z niebieską pleśnią
pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy z dodatkiem roztartych (najlepiej w moździerzu) grzybów oraz masłem według przepisu na opakowaniu( oczywiście można również przygotować farsz z kaszy gryczanej z tym, że wtedy warto dodać jeszcze cebulkę i odrobinę więcej grzybów). Na koniec, gdy kasza jest już ugotowana dodajemy sól, pieprz oraz posiekana natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, tak by ciasto było jednolite, miękkie i niezbyt kleiste. Z gotowego ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy kilku milimetrowy arkusz. Wykrawamy koła( najlepiej przy pomocy szklanki z cienkimi brzegami), na środek każdego dajemy około łyżki farszu i sklejamy pierogi( albo ręcznie, albo przy pomocy maszynki). pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut( po wrzuceniu do garnka powinny wypłynąć na powierzchnię i pogotować się jeszcze 2-3 minuty). Do moich pierogów podałam sos serowy: na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulkę, dodać śmietankę i ser pokruszony na kawałki-gdy ser się rozpuści w śmietance sos jest gotowy. pierogi można też podać np. z samą cebulką zeszkloną na masle. Gotowe!
Smacznego:)
doceniam prace przy robieniu takiego dania, apetyczne, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń