menu

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Właśnie zorientowałam się, że na moim blogu wśród blisko 200 przepisów nie ma ani jednego na pierogi( jakiekolwiek!), które są w czołówce moich ulubionych dań. Muszę zatem koniecznie to zmienić:) Zaczynam od pierogów z kaszą i grzybami, które myślę, ze świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie Złotej Wigilijnej 12-stki:) A pomysł na farsz zrodził się stąd, że zawieruszyła mi się jeszcze jedna paczka, którą dostałam od  firmy SyS do testowania- kasza gryczana z grzybami. Podrasowałam nieco ową kaszę i powstał idealny farsz:) Do tego zrobiłam sos śmietanowy z serem z niebieską pleśnią- pycha!

Składniki( na ok. 4 porcje):
farsz:
1 torebka kaszy gryczanej z grzybami SyS
2 łyżki masła
pęczek pietruszki
łyżka suszonych, roztartych borowików
sól, pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy

Sos:
150ml śmietanki 18%
1 cebula
100 sera z niebieską pleśnią
pieprz
oliwa





Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy z dodatkiem roztartych (najlepiej w moździerzu) grzybów oraz masłem według przepisu na opakowaniu( oczywiście można również przygotować farsz z kaszy gryczanej z tym, że wtedy warto dodać jeszcze cebulkę i odrobinę więcej grzybów). Na koniec, gdy kasza jest już ugotowana dodajemy sól, pieprz oraz posiekana natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, tak by ciasto było jednolite, miękkie i niezbyt kleiste. Z gotowego ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy kilku milimetrowy arkusz. Wykrawamy koła( najlepiej przy pomocy szklanki z cienkimi brzegami), na środek każdego dajemy około łyżki farszu i sklejamy pierogi( albo ręcznie, albo przy pomocy maszynki). pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut( po wrzuceniu do garnka powinny wypłynąć na powierzchnię i pogotować się jeszcze 2-3 minuty). Do moich pierogów podałam sos serowy: na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulkę, dodać śmietankę i ser pokruszony na kawałki-gdy ser się rozpuści w śmietance sos jest gotowy. pierogi można też podać np. z samą cebulką zeszkloną na masle. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)