250g filetów śledziowych marynowanych w occie
150ml ketchupy łagodnego
200g koncentratu pomidorowego
cebula
1/2 główki czosnku
olej
łyżeczka( solidna) pieprzu cayenne
łyżka suszonego lubczyku
2 gałązki rozmarynu( same igiełki)
pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie odsączyć i pokroić na kawałki- odłożyć. Pokrojoną na plasterki cebulę oraz obrane i zgniecione ząbki czosnku zeszklić na oleju. Dodać lubczyk, pieprz cayenne oraz rozmaryn- przesmażyć chwilę. Do garnka dodać ketchup oraz koncentrat pomidorowy- zagotować. śledzie i sos przekładać warstwami do wykończenia składników- u mnie w słoiczku gdyż muszą przetrwać jakoś podróż. Warto zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce- wtedy smaki się przegryzą. Gotowe!
Smacznego:)
Uwielbiam śledziki pod każda postacią:-)
OdpowiedzUsuńTata będzie w siódmym niebie.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń