menu

Ruskie pierogi

Jak nie było to nie było- a teraz prawdziwy pierogowy szał:) Dzisiaj moje najukochańsze, najulubieńsze- pierogi ruskie! biją na głowę wszystkie pierogi świata. po prostu idealne połączenie smaków:) I wiecie co, nawet lubię sobie czasem pokleić te pierogi- wcale mnie to nie męczy:)


pierogi ruskie

Składniki(na około 4 porcje):

4 średnie ziemniaki
250g twarogu półtłustego
łyżeczka soli morskiej 
czarny pieprz
pęczek szczypiorku

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy

do podania:
cebula
2-3 łyżki masła




Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki, studzimy je lekko i ugniatamy na jednolitą masę z serem i posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawami.
Przygotowujemy ciasto na pierogi: zagniatamy wszystkie składniki na elastyczne, jednorodne ciasto ( można zrobić to przy pomocy robota kuchennego|). Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na kilka naście minut.
Z ciasta wałkiem przygotowujemy arkusz grubości kilku milimetrów( około 3mm). szklanką wycinamy z ciasta koła. Każdego pieroga faszerujemy ziemniaczano-serową masą i lepimy w odpowiedni kształt.
gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie- od momentu wypłynięcia na powierzchnię kilka minut(3-4minuty).
Pierogi podaję bardzo różnie:czasami z jogurtem greckim, ale można polać je też cebulką zrumienioną na maśle, albo z jakimś sosem- zależy na co mamy ochotę:) Super smakują też odsmażone na patelni. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. U mnie ostatnio też były ruskie. Też są to moje ulubione pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. 59 year-old Executive Secretary Zebadiah Bottinelli, hailing from Earlton enjoys watching movies like Godzilla and Writing. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a LS. odwiedz strone tutaj

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)