Składniki(na około 4 porcje):
4 średnie ziemniaki250g twarogu półtłustego
łyżeczka soli morskiej
czarny pieprz
pęczek szczypiorku
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy
do podania:
cebula
2-3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto na pierogi: zagniatamy wszystkie składniki na elastyczne, jednorodne ciasto ( można zrobić to przy pomocy robota kuchennego|). Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na kilka naście minut.
Z ciasta wałkiem przygotowujemy arkusz grubości kilku milimetrów( około 3mm). szklanką wycinamy z ciasta koła. Każdego pieroga faszerujemy ziemniaczano-serową masą i lepimy w odpowiedni kształt.
gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie- od momentu wypłynięcia na powierzchnię kilka minut(3-4minuty).
Pierogi podaję bardzo różnie:czasami z jogurtem greckim, ale można polać je też cebulką zrumienioną na maśle, albo z jakimś sosem- zależy na co mamy ochotę:) Super smakują też odsmażone na patelni. Gotowe!
Smacznego:)
Jejku, ale bym zjadła pierogi!
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio też były ruskie. Też są to moje ulubione pierogi.
OdpowiedzUsuń59 year-old Executive Secretary Zebadiah Bottinelli, hailing from Earlton enjoys watching movies like Godzilla and Writing. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a LS. odwiedz strone tutaj
OdpowiedzUsuń