menu

Tarta z prosciutto, porem i camembertem

Pokaż mi swoją lodówkę a powiem Ci kim jesteś:) A tak serio to owo danie tytułowe jest niczym innym jak przedświątecznymi porządkami w lodówce. Jako, że wyjeżdżam na święta postanowiłam zostawić w lodówce niemalże tylko światło:P

tarta wytrawna, quicheSkładniki:
Szklanka mąki
150g masła
4 żółtka
2 sery camembert
150g prosciutto
200ml śmietanki 18%
1 por(jasna część)
kilka pomidorów koktajlowych
odrobina świeżego rozmarynu
pieprz
















Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i 2 żółtka zagnieść na jednolite ciasto, uformować w okrągły płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz: szynkę pokroić drobno i przesmażyć z posiekanym porem. Pozostałe 2 żółtka wymieszać ze śmietanką,  i pokrojonym serem, doprawić pieprzem.
Gdy ciasto się schłodzi wyjąć je, rozwałkować(albo wylepić ręcznie) i włożyć do foremki. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć( grochem, fasolą, ryżem- co tam mamy pod ręką). Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180stopni na ok. 15 minut. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć formę, zdjąć obciążenie i ułożyć farsz: na spód prosciutto z porem, zalać śmietaną z serem i na wierzch poukładać pokrojone na ćwiartki pomidorki( jeśli są bardzo małe to kroimy tylko na pół). Wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy jakieś 10minut( aż ser się rozpuści a śmietanka z jajkiem nieco zetnie). Gotową tartę posypać rozmarynem. Można podawać z dipem czosnkowym. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)