Niedawno były u mnie tartaletki z kremem kasztanowym, a tym razem wykorzystałam mąkę z kasztanów do zrobienia kruszonki. Mam w zamrażalniku taki zapas borówek, że nie wiem co z nimi począć więc zaczynam je jakoś sukcesywnie zużywać. Miałam ochotę na szybką przekąskę na słodko i pomyślałam, że kruszonka z kasztanów będzie super. Tak też się okazało. Mąka z kasztanów jest sama w sobie słodkawa, więc jeśli chcecie by kruszonka nie była zbyt słodka można ominąć cukier. Jak się okazuje borówki są zbyt delikatne w smaku- przy następnej okazji zrobię z jakimś mocno kwaśnym owocem- wiśnią, albo jabłkami.
Składniki(na jedną porcję):
3/4 szklanki borówek
30g mąki z kasztanów
1 1/2 łyżki masła
cukier
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i odrobinę cukru łączymy razem by powstała sypka, jednolita kruszonka.W kokilce
umieszczamy owoce(u mnie zamrożone, ale mogą być też świeże). Owoce pokrywamy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 15 minut( aż kruszonka się zarumieni). Posypujemy cukrem pudrem i jemy natychmiast:) Gotowe!
Smacznego:)
brzmi zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń