Cebularze zna chyba każdy, a na pewno większość osób. Drożdżowe bułeczki z cebulą i dodatkiem kminku moga być nie tylko samodzielną przekąską, ale fajnie też sprawdzą się np. jako dodatek do śniadania. Do mojego drożdżowego ciasta dodałam otręby dzięki czemu było jeszcze pyszniejsze:)
Składniki (na 9 sztuk):
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
3/4 szklanki otrębów( dałam pszenne)
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
kminek
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać wodę, drożdże, sól, cukier oraz 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut aż zacznie "pracować". Dodać pozostałą mąkę i otręby- wymieszać dokładnie i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce( jeśli ładnie wyrośnie może być krócej). Ciasto wymieszać z oliwą (powinno być niezbyt gęste) i formować plasuszki wielkości mniej więcej dłoni na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy placuszek obłożyć pokrojoną cebulą oraz posypać kminkiem. Piec w 220 stopniach na środkowej kratce piekarnika przez 15-20 minut- aż się zarumienią. Gotowe!
Smacznego:)
Aż mam ochotę na takie cebularze;) Szkoda, że nie mam drożdży w domu, bo pewnie bym zrobiła je na jutrzejsze śniadanie;)
OdpowiedzUsuńjeśli masz suszone drożdże też dadzą radę:) Albo nie pozostanie nic innego jak poranny wypad na zakupy:)
Usuńuwielbiam cebularze, ale w tygodniu nie jem,, wiadomo czmeu :P ale idzie weekend! :D
OdpowiedzUsuńW weekend każdy może zaszaleć:P
UsuńWyglądają pięknie;) Skorzystam z przepisu na pewno :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają:)
UsuńBardzo polubiłam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:)
UsuńIle uzyc drozdzy sluchych ?
OdpowiedzUsuńBeata to będzie 10g drożdży suszonych. Pozdrawiam:)
UsuńDziekuje
OdpowiedzUsuńCudne,palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy:)