Kolejna propozycja obiadowa. Makaron z pulpecikami z mięsa mielonego zanurzonymi w pysznym sosie pomidorowym. Do sosu mnóstwo bazylii- najlepiej świeżej, ja tym razem jednak nie miałam więc dodałam mrożonej i też dała super aromat. Z pulpecikami jest trochę zabawy, ale warto:)
Składniki(na 3 porcje):
3 porcje ulubionego makaronu( u mnie pappardelle)
sos:
1 średnia marchew
cebula
por(biała cześć)
450ml pasty pomidorowej
garść posiekanej bazylii
150ml wytrawnego białego wina
oliwa
sól, pieprz
pulpeciki:
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki papryki słodkiej
400g mięsa mielonego z wieprzowiny
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
sos: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i por. Po chwili dodać startą na grubych oczkach tarki marchewkę- chwilę poddusić. Podlać winem i gdy zacznie się gotować dodać pastę pomidorową. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 45 minut. Na końcu dodać bazylię i doprawić solą i pieprzem.
pulpeciki: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z mięsnej masy formować małe pulpeciki. Pulpeciki smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni na złoty kolor. Gdy mięso będzie przesmażone pulpeciki wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy delikatnie i całość razem zagotowujemy. zmniejszamy ogień i na malutkim dusimy całość ok. 10 minut. Podajemy z makaronem. Gotowe!
Smacznego:)
pycha!!!
OdpowiedzUsuńKlasyka :)
OdpowiedzUsuń