Idealne na mrozy- sycące i pełne smaku pomidorów za którymi już szalenie tęsknię. Zwykle łączyłam kurczaka i pomidory z puszki/ pastę pomidorową tym razem poeksperymentowałam z bio chipsami pomidorowymi, które dostałam jakiś czas temu w paczce od Royal Brand( nie mają nic wspólnego z chipsami w klasycznym wydaniu- to po prostu nic innego jak suszone, drobne kawałeczki pomidorów). Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Chipsy z pomidorów rozpuściły się i powstał świetny aromatyczny sos, który otoczył kawałki kurczaka- pycha:) A do tego dip jogurtowo- ziołowy i było "naleśnikowe niebo":))
Składniki( na 4-5 naleśników):
naleśniki:
szklanka mleka
1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
farsz:
2 filety z piersi kurczaka
30g bio chipsów pomidorowych Royal Brand( myślę, ze moga też być suszone pomidory bez zalewy)
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz
oliwa
Dip:
100ml jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
garść posiekanych ziół: bazylii, pietruszki i oregano
sól, pieprz
100g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Naleśniki: wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Smażymy naleśniki i odstawiamy do przestygnięcia.
Farsz: Na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojonego dość drobno fileta i przesmażyć. Na koniec dodać chipsy pomidorowe( lub bardzo drobno posiekane suszone pomidory) oraz przyprawy- smażyć razem do momentu aż składniki się połączą.
Dip: jogurt, majonez oraz zioła wymieszać razem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składanie: na połowę naleśnika nałożyć farsz, starty ser i "zamknąć " drugą połową naleśnika. Przesmażyć z dwóch stron na suchej teflonowej patelni( można też zapiec w piekarniku) do momentu aż ser się roztopi. Podawać z dipem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)