menu

Orzotto( kaszotto) z pęczaku z zielonym groszkiem

Kasze lubię- pod wieloma postaciami i maści wszelakiej. Lubię też bardzo kremowe risotto. Jak więc mogłoby być inaczej niż tak, że zapałam sympatią do orzotto. Nie wiem czy też tak macie, ale jakoś nazwa kaszotto ewidentnie mnie nie przekonuje( zrobiłam mały wywiad i jest nas wiecej:) ). Zatem zapraszam na orzotto:)


orzotto z groszkiem, kaszotto z groszkiem, pęczak, kasza pęczak
Składniki(na 4 porcje):
400g pęczaku
1 cebula
1 puszka zielonego groszku
1 litr bulionu drobiowego
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
4 łyżki startego parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki
oliwa















Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić drobno posiekana cebulę. Następnie dodać kaszę i przesmażyć całość dokładnie mieszając.  Zalać winem. Gdy wino się zredukuje dodać ok. 1/4 bulionu. Gdy kasza zacznie absorbować bulion dolewać stopniowo kolejną porcję- powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu. Na koniec dodać odsączony groszek, masło, parmezan i posiekaną pietruszkę- podsmażać jeszcze przez chwilę tak by ser i masło się roztopiły a groszek podgrzał. Gotowe!

Smacznego:)




comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)