Dobrze mieć zawsze pod ręką rolkę czy dwie gotowego ciasta francuskiego. To tak plastyczne i dające tyle możliwości ciasto może nas uratować w wielu sytuacjach. Tym razem mnie uratowało:) Miały być pierogi na obiad, ale z zupełnie innym ciastem- wszystko się jednak sprzysięgło przeciw mnie więc powstały pierogi na szybko i wyszły super!
Składniki(na dwie porcje):
rolka ciasta francuskiego
farsz:
2 nie za duże filety z piersi kurczaka
1 średnia upieczona wcześniej czerwona papryka
1 duża cebula
100g startego żółtego sera
słodka papryka
papryka chilli
sól, pieprz
oliwa
dip czosnkowy:
100ml jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra. Dodać drobno pokrojony filet oraz przyprawy- smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną paprykę. Ciasto francuskie pokroić na równej wielkości średnie kwadraty( mi wyszło 12). Na środku kazdego umieścić porcję farszu oraz porcję startego sera.ciasto złożyć na pół po przekątnej tworząc trójkąt i zakleić boki. Piec w piekarniku rozgrzanym na 220stopni przez ok. 15minut(aż będą miały złoty kolor). W międzyczasie przygotować dip: jogurt, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Spróbuję zrobić je na Walentyki, mam wielką nadzieję, że kolacja będzie udana. Chcę wypróbować w końcu ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinam jedzonko według tego przepisu i jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje!:) pozdrawiam:)
Usuńa ja mam zamiar dziś zrobić pierożki z ciasta francuskiego ale wypróbować np z wątróbką drobiową czy serduszkami wcześniej przygotowanymi na drobny farsz, jak myslicie może być dobre??
OdpowiedzUsuńMyślę, że może to być super połączenie:)
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń