Kolejne pyszne i klasyczne zestawienie: szpinak, ser feta i czosnek- uwielbiam! Wbrew pozorom szybko się je robi. Myślę, że taki farsz super sprawdziłby się nie tylko w takich klasycznych, z ciasta pierogowego, ale fajnie zagra też w drożdżowym:) A i żeby nie było nudno to zamiast zwykłej oliwy do ciasta dodałam aromatyzowaną chilli.
Składniki:
350g mrożonego szpinaku(liście w całości)
200g sera feta
masło klarowane
1 duża cebula
pieprz
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
szczypta soli
4 łyżki masła
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Farsz: Na maśle szklimy cebulę posiekaną dość drobno. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i podgrzewamy dosłownie chwilkę, tak by smaki się połączyły. Studzimy farsz.
Ciasto na pierogi: wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jesli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką.
Rozwałkowujemy ciasto dość cienko. Z ciasta wykrawamy średniej wielkości koła. Na każdym kole umieszaczamy porcję farszu( u mnie spora łyżeczka) i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z masełkiem i czosnkiem: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy razem chwilke by masło nabrało czosnkowego aromatu. Pierogi polewamy masełkiem i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!
Smacznego:)
Też uwielbiam połączenie szpinak - feta :)
OdpowiedzUsuńJest genialne:)
UsuńAbsolutnie moje ulubione połączenie!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja dodałam jeszcze troche białego tłustego sera i czosnku.Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńpolecam świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuń