Ta pizza to mój numer jeden nawet nie jeśli chodzi o zestaw składników "na pizzy", ale jeśli chodzi o ciasto. Ciasto bowiem jest mocno pełnoziarniste za sprawą mąki żytniej typ 2000 oraz mąki pełnoziarnistej pszennej. Naprawdę warto spróbować! A składniki na to moja szalona kompozycja tego co lubię najbardziej na pizzy czyli ser, duuużo sera:)
Składniki(na blaszkę taką "piekarnikową"):
ciasto:
3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 szklanka mąki pszennej białej
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
50ml pasty pomidorowej
50ml koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz
na pizzę:
100g salami w cienkich plasterkach
100g gorgonzoli
100g camemberta
100g sera żółtego
1 duża cebula
2-3 pomidory pokrojone w plasterki
suszona bazylia i oregano
Sposób przygotowania:
ciasto:z wody, cukru, drożdży i kilku łyżeczek mąki przygotować zaczyn- najlepiej całość wymieszać w sporym naczyniu, bo taki zaczyn bardzo rośnie. Zaczyn powinien rosnąć około 15 minut. Gdy zaczyn jest gotowy należy wymieszać go z pozostałymi składnikami wyrabiając ciasto na miękką, elastyczną masę. Uformować kulę z ciasta i odstawić w miseczce przykrytą ściereczką na około 20-30 minut. Następnie ciasto albo ręcznie albo przy pomocy wałka równomiernie rozprowadzić na blasze. Na cieście smarujemy warstwę sosu pomidorowego( sos: wszystkie składniki wymieszac na jednolita masę). Na sosie układamy kolejno składniki: cebulkę pokrojoną w plasterki, salami, pomidory oraz sery. Wierzch posypujemy bazylią i oregano. Pizzę pieczemy w ok. 250stopniach przez okolo 15minut. Gotowe!
Smacznego:)
Składniki(na blaszkę taką "piekarnikową"):
ciasto:
3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 szklanka mąki pszennej białej
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
50ml pasty pomidorowej
50ml koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz
na pizzę:
100g salami w cienkich plasterkach
100g gorgonzoli
100g camemberta
100g sera żółtego
1 duża cebula
2-3 pomidory pokrojone w plasterki
suszona bazylia i oregano
Sposób przygotowania:
ciasto:z wody, cukru, drożdży i kilku łyżeczek mąki przygotować zaczyn- najlepiej całość wymieszać w sporym naczyniu, bo taki zaczyn bardzo rośnie. Zaczyn powinien rosnąć około 15 minut. Gdy zaczyn jest gotowy należy wymieszać go z pozostałymi składnikami wyrabiając ciasto na miękką, elastyczną masę. Uformować kulę z ciasta i odstawić w miseczce przykrytą ściereczką na około 20-30 minut. Następnie ciasto albo ręcznie albo przy pomocy wałka równomiernie rozprowadzić na blasze. Na cieście smarujemy warstwę sosu pomidorowego( sos: wszystkie składniki wymieszac na jednolita masę). Na sosie układamy kolejno składniki: cebulkę pokrojoną w plasterki, salami, pomidory oraz sery. Wierzch posypujemy bazylią i oregano. Pizzę pieczemy w ok. 250stopniach przez okolo 15minut. Gotowe!
Smacznego:)
I cóż począć, będę musiała zrobić ;)
OdpowiedzUsuńwszystkie pizze są najpyszniejsze na świecie :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!