Tarty uwielbiam w każdej formie i na słodko i na wytrawnie. Mój mąż też takową nie pogardzi zwłaszcza gdy zawiera proscitto( albo inne mięsko) więc jadamy sobie takie quiche ze smakiem:)
Tutaj pojawia się dynia, która rozsłonecznia( moje słowotwórstwo) całe danie:) Do tego dip musztarowo-majonezowo- jogurtowy i jest pysznie:)
Składniki(na tartę o średnicy 24cm):
ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka z dużych jajek
1/2 kostki masła
farsz/masa:
50g proscitto
1 cebula
200g dyni
200g gorgonzoli
150ml śmietanki 18%
3 całe jajka
pieprz
dip:
100ml jogurtu naturalnego
łyżka musztardy sarepskiej
łyżka majonezu
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto: wszystkie składniki połaczyć na jednolite ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Farsz: Prosciutto posiekać dość drobno. Cebulę posiekać w kosteczkę. Dynię posolić lekko i podpiec w piekarniku, a następnie pokroić na średniej wielkości kawałki. Smietanę, jajka i pieprz połączyć trzepaczką na jednolitą masę.
Dip: wszystkie składniki połaczyć na jednolitą masę- odstawić do lodówki.
Składanie: W formie wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem rozłożyć ciasto( można je albo rozwałkować albo wygniatać ręcznie). Kolejno rozkładać składniki: cebulkę, prosciutto, dynię i gorgonzolę podzieloną na cząstki. Całość zalać masą śmietanowo- jajeczną. Piec w 180stopniach przez 15-20minut. Podałam posypaną posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Smacznego:)
chetnie posmakowalabym tego cuda ;)
OdpowiedzUsuńoj cudo! to fakt:)
UsuńAle pysznie:)
OdpowiedzUsuńpyszności- potwierdzam:)
Usuńw TYM ROKU PRZEPROSIŁAM SIE Z DYNIĄ I WAŁKUJĘ JĄ NA WSZYSTKIE MOŻŁIWE SPOSOBY. nA TARCIE JESZCZE NIE BYL. wIDZĘ BARDZO ODWAŻNE POŁĄCZENIE SMAKÓW DYNIA - SZYNKA SUSZONA - GORGONZOLA (JAKŻE CHARAKTERYSTYCZNA) - MAJONEZ I MUSZTARDA. nIEZŁA GRADKA. wPISUJĘ NA LISTĘ DYNIOWYCH DO WYPROBOWANIA:)
OdpowiedzUsuńJa długo byłam obojętna na dynie:) dynia fajnie równoważy intensywne smaki szynki i sera- wajnie to razem gra moim zdaniem:)
UsuńA czym mogłabym zastąpić prosciutto? Wiem, że ma ona bardzo specyficzny, słony smak, jednak obawiam się, że będę miała niemały problem z jej dostaniem... Z góry dziękuję za odp.:) oraz wspaniałą inspirację na weekendowy obiad :)
OdpowiedzUsuńMyślę, ze spokojnie możesz zamienić na boczek wędzony:)smak będzie oczywiście troszkę inny ale nadal będzie pysznie:)
Usuń