Ta zupa to fantastyczna rozgrzewająca propozycja- idealna na takie chłody, które panują. Robi się ją bardzo szybko, ma ciekawy smak i jest kolejnym dowodem na to, ze ziemniaki nie muszą być nudne:)
Składniki(na 4 porcje):
6 sporych ziemniaków
1 średnia marchewka
2 korzenie pietruszki
por- zielona część
duża cebula
1 butelka piwa pszenicznego
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
łyżka suszonego lubczyku
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa
do podania:
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę wraz z lubczykiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać marchew, pietruszkę i por w całości oraz pokrojone na duze kawałki ziemniaki. Zalać całość piwem oraz szklanką wody i gotować warzywa do miękkości. Gdy warzywa bedą gotowe wyjąć pietruszkę, por oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zblendować całość na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Smacznego:)
Uwielbiam takie zupy, a na piwie to dla mnie nowość. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńGrażynko warto się skusić:)
UsuńZupa z piwem? to mnie zaintrygowałaś!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem super to razem gra:)
UsuńCiekawy ten dodatek pszenicznego piwa...
OdpowiedzUsuńSzalenie nam się to podoba :)
OdpowiedzUsuńCiekawym przepisem na zupę z piwem jest jeszcze przepis rodem z Belgii, krem z cykorii z piwem Gueuze. Dość niepopularny smak w Polsce na zupkę na gorzko: http://nafrasunek.wordpress.com/2013/02/05/krem-z-cykorii-z-piwem-gueuze/
OdpowiedzUsuń