menu

Zupa krem z ziemniaków na piwie pszenicznym

Ta zupa to fantastyczna rozgrzewająca propozycja- idealna na takie chłody, które panują. Robi się ją bardzo szybko, ma ciekawy smak i jest kolejnym dowodem na to, ze ziemniaki nie muszą być nudne:)

Składniki(na 4 porcje):
6 sporych ziemniaków
1 średnia marchewka
2 korzenie pietruszki
por- zielona część
duża cebula
1 butelka piwa pszenicznego
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
łyżka suszonego lubczyku
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa

do podania:
posiekana natka pietruszki










Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę wraz z lubczykiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać marchew, pietruszkę i por w całości oraz pokrojone na duze kawałki ziemniaki. Zalać całość piwem oraz szklanką wody i gotować warzywa do miękkości. Gdy warzywa bedą gotowe wyjąć  pietruszkę, por oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zblendować całość na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy, a na piwie to dla mnie nowość. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa z piwem? to mnie zaintrygowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy ten dodatek pszenicznego piwa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawym przepisem na zupę z piwem jest jeszcze przepis rodem z Belgii, krem z cykorii z piwem Gueuze. Dość niepopularny smak w Polsce na zupkę na gorzko: http://nafrasunek.wordpress.com/2013/02/05/krem-z-cykorii-z-piwem-gueuze/

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)