To propozycja idealna na zimowe chłody- sycąca i bardzo rozgrzewająca. Mi osobiście bardzo smakuje- zwłaszcza obficie posypana zieleniną. Robi się ją szybko i łatwo więc jedt doskonała na przeciągające się poświąteczno-noworoczne lenistwo:)
Składniki:
2 średnie pory( jasna część)
2 udka z kurczaka
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
kawałek selera
300g serka topionego( śmietankowego, o smaku goudy itp.)
150ml śmietanki 18%
ząbek czosnku
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Pory pokroić w cienkie plasterki, pietruszkę i seler zostawić w całości, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu ok. 30minut. następnie dodać udka z kurczaka- gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Wyjąć pietruszkę i seler oraz mięso. Dodać pokrojone na kawałki serki topione oraz śmietankę- dokładnie mieszając by serki się roztopiły gotować na małym ogniu. Gdy serki w większości się rozpuści całość zmiksować blenderem na aksamitny krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane szczypiorkiem z kawałkami mięsa. Gotowe!
Smacznego:)
Znam tę zupę. Jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją! Wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńile mnie więcej czasu gotować mięso?
OdpowiedzUsuń30-45minut. To zależy od mięsa i wielkości udek.
UsuńPolecam niezastąpiony SMAK --Smacznego !
OdpowiedzUsuń