Strasznie miałam ochotę na ciasto marchewkowe. Tylko chciałam żeby było jakieś inne niż dotychczasowe Marchewkowe szaleństwo. Pomyślałam więc o dodaniu wiórków kokosowych i do tego polewa z białą czekoladą- idealnie:)
Składniki( na tortownicę średnicy 19cm):
1 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru brązowego
1 filiżanka wiórków kokosowych
1filiżanka startej na drobnych oczkach marchewki
1 duże jajko
1/2 filiżanki mleka
3/4 filiżanki oleju ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
polewa:
tabliczka białej czekolady
50ml śmietanki 30%
łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem
lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez około 45 minut( do suchego patyczka). W międzyczasie przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietanką. Gdy składniki polewy połączą się odstawić ją w chłodne miejsce by przestygła.
Upieczone ciasto ostudzić i polać polewą. Ewentualnie do dekoracji można całość posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.Gotowe!
Rada: U mnie polewa jest dość rzadka ponieważ chciałam by ciasto było w niej "skąpane". Jeśli chcemy by była bardziej ścięta i zwarta dajemy mniej śmietanki.
Smacznego:)
Już się zbieram na to ciasto marchewkowe od dawna i się zebrać nie mogę, ale chyba już najwyższa pora ;) Takie smakołyki nie mogą i się u mnie nie pojawić !
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto zrobić, bo to pyszności:)
UsuńRobię za tydzień, na pewno! ;)
OdpowiedzUsuńWow ! Ciacho marchewkowe jadłam i robiłam kilka razy, ale takie śliczne nigdy mi nie wyszło :)
OdpowiedzUsuńno, nie mogę, nie mogę takie pyszne!
OdpowiedzUsuń