- Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
-koperkowy ze śmietaną do ryby- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
-pieczeniowy z maślana nutą do kurczaka
-beszamelowy do zapiekanek
-pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
A zatem zasady/nagrody itd.
Do wygrania jest sosjerka oraz zestaw sosów Winiary.
A teraz czas na konkursowe zadanie:
Zadaniem jest napisanie pomysłu na danie z sosem( mogą być to sosy wymienione powyżej,ale nie jest to konieczne). Pozostawiam Wam całkowita dowolność w wyborze dań- może to być zapiekanka, danie mięsne, bezmięsne, danie na ciepło, zimno- ważne by mnie zaciekawiło:)
Na odpowiedzi czekam pod tym wpisem od 27.02.2013 do 06.03.2013
Bardzo proszę o pozostawienie maila do kontaktu/ podpisanie się.
Zapraszam również do polubienia Kuchennych Szaleństw na facebooku- tam na bieżąco pojawiają się informacje- np. o wynikach konkursu:)
Zapraszam do zabawy!
D.
- Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
- Pieczeniowo kremowy do schabu z patelni
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
- Pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
- Beszamelowy do zapiekanek
- Koperkowy ze śmietaną do ryby
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/s-o-s-konkurs/#sthash.D4KE44uI.dpuf
Mój ulubiony sos, to sos brzoskwiniowy... Najpierw przyrządzam roladki z piersi z kurczaka, które najpierw przyprawiam wg uznanua, następnie nadziewam kawałkami brzoskwiń z puszki, obtaczam w mące i smażę chwilkę z wszystkich stron na złoty kolor. Wykładam je do naczynia żaroodpornego, "blenduję" pozostałą część brzoskwiń (na 4 roladki zużywam ok 5 połówek:)) i zalewam tym musem, delikatnie wymieszanym z sokiem z brzoskwiń lub jak ktoś woli mniej słodką wersję z odrobiną wody, nasze roladki. Piekę w naczyniu żaroodpornym ok 30 minut, po tym czasie robię zaklepkę ze śmietany i odrobiny mąki, i "zaklepuję" nasz sosik :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny! Polecam! :))
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=425594204188884&set=a.368441616570810.52177679.366072876807684&type=1&theater
dariadiering@op.pl
Mam pomysł na wykorzystanie sosu pieczeniowego z maślaną nutą do udek kurczaka. Udka ( górne części) po umyciu i osuszeniu posypujemy solą morską ziołową, pieprzem młotkowanym z kolendrą , papryką wędzoną i ziołami prowansalskimi i najpierw smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości,uzupełniając wyparowaną wodę. Na końcu dodajemy sos rozrobiony w nieco mniejszej ilości wody, mieszamy i gotujemy tyle czasu, ile trzeba na sos. Na końcu możemy dodać kawałek zimnego masła, żeby sos był bardziej aksamitny. Podajemy najlepiej z kaszą jaglaną lub polentą, ale można też z ziemniakami z wody albo pyzami drożdżowymi. Do tego ulubiona surówka.
OdpowiedzUsuńgrazyna0071@wp.pl
Kaczka z sosem czekoladowo - piernikowym :-)
OdpowiedzUsuńSos czekoladowo - piernikowy do mięs
Składniki:
350 ml czerwonego półwytrawnego wina
5 łyżek stołowych miodu
pół tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (od 70% wzwyż)
100 g pokruszonych pierników (ewentualnie ciastek korzennych)
świeży lub suszony rozmaryn (świeży 2 gałązki; suszonego pół łyżeczki)
sól
pieprz
szczypta cukru
Wykonanie:
Do garnuszka wlać wino, dodać miód i szczyptę cukru. Wszystko razem wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmaryn. Gotować razem ok. 15 - 20 min, aż sos lekko odparuje. Przecedzić (by pozbyć się rozmarynu). Dodać czekoladę. Zagotować. Stopniowo dodawać pokruszone pierniki. Najlepiej robić to partiami, sprawdzając gęstość sosu. W razie potrzeby dodać mniej lub więcej pierników. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Dla chętnych - sos można doprawić odrobiną chilli, która przełamuje smak czekolady.
Kaczka:
Dwie piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy ostrym nożem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy suchą patelnie. Kładziemy na nią kaczkę - skórą do dołu, by wytopić tłuszcz na którym będziemy smażyć. Smażymy z obu stron dosłownie chwilkę - ok. 3 min. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na 15 min do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni.
Tak upieczoną kaczkę kładziemy na talerz, polewamy sosem czekoladowo - piernikowym. Fajnie komponuje się do tego sałatka z rukoli (rukola, sól, pieprz i oliwa z oliwek).
Smacznego :-)
Zapomniałam maila:
Usuńhalina_26@onet.pl
- sos koperkowy ze śmietanką do ryby- sandacz z kaparami ozdobiony kiełkami lucerny i brokuła oraz cząstkami limonki
OdpowiedzUsuń2 limonki sparzyć, osuszyć, z jednej strony otrzeć skórkę i wycisnąć sok, drugą pokroić na cząstki. 50 dag filetu umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki, oprószyć otartą skórkę solą i pieprzem, odłożyć na 15 minut do lodówki. Dymki oczyścić. Cebulki pokroić w piórka, a szczypior na 10- centymetrowe kawałki. Kapary osączyć. Na patelni rozgrzać olej, położyć sandacza skórą do dołu, usmażyć z każdej strony na złoto. Gdy ryba będzie już gotowa, na patelnię dodać kapary i dymki, smażyć 2 minuty. Przygotować sos koperkowy ze śmietanką do ryby wg przepisu, zalać nią rybę i dusić przez ok. 5 minut. Następnie rybę wyłożyć na talerze, ozdobić szczypiorkiem, kiełkami i cząstkami limonki.
karolina2701@onet.eu
Ja zaproponuje coś, co umili czekanie na sezon grillowy, który już tuż tuż :)
OdpowiedzUsuńSałatka z karkówką w sosie rzeżuchowym
Gotujemy brokuła, różyczki kładziemy na dużym, płaskim talerzu. Na patelni grillowej podsmażamy plastry karkówki (wcześniej zamarynowanej w miodzie, musztardzie, pieprzu, soli i majeranku), karkówkę kroimy na mniejsze kawałki (lub paski) i układamy je na brokułach. Dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka. Do jogurtu naturalnego wsypujemy pokaźną ilość posiekanej rzeżuchy, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę :) Podajemy z zimnym piwem i czekamy na wiosnę :D
Pozdrawiam,
Magda
magdalenablaszczyk@o2.pl
Lubię eksperymentowac w kuchni i ostatnio przyrządziłam szczupaka na parze w sosie koperkowym ze śmietaną do ryb. Tyle tylko, że sos trochę urozmaiciłam. Najpierw posmażyłam pokrojony w kostkę surowy, wędzony boczek, potem dodałam sos sporządzony wg przepisu. Podlałam tym sosem szczupaka i posypałam zielonym koperkiem. Ryba była bardzo smaczna, bo sos miał ostry, niepowtarzalny smak. Polecam.
OdpowiedzUsuńNajbardziej kusząco brzmi sos koperkowy ze śmietaną do ryby. Marzą mi się sprężynki z ciasta francuskiego z dodatkiem dorsza/łososia (ciasto francuskie pokrojone na pasy, z kawałkami ryby, na wierzch druga warstwa ciasta, skręcone w sprężynki i posmarowane jajkiem), zapiekane w sosie koperkowym ze śmietaną... Kropkę nad "i" stanowiłby zapieczony wierzch serowy :) Mmmm!
OdpowiedzUsuńmarikac1@wp.pl
Polubione jako Marika Wojciechowska
a mój pomysł to zapiekanka z makaronem,szpinakiem i sosem beszamelowym do zapiekanek Winiary
OdpowiedzUsuńpotrzebujemy na 2 osoby
200 gram makaronu rurki
sos winiary beszamelowy do zapiekanek
opakowanie mrożonego szpianku( w sezonie nie mrożony)
kilka plasterków wędliny konserwowej
ser gouda (ilość wedle uzniania)
2 zabki czosnku
przyprawy
makaron podgotować 4 minuty w lekko osolonej wodzie.
sos przygotować wg przepisu na opakowaniu
szpinak rozmrozić i odparować na patelni,dodać sól,pieprz,odrobię gałki muszkatołowej i wyciśnięty czosnek.
W naczyniu do zapiekania ułożyc makaron, na tym szpinak, wędlinę pokrojoną w kostkę.
całość zalac sosem beszamelowym do zapiekanek,naczynie zakryć i
wstawić do piekarnika na 20 minut(180 stopni)
po 20 minutach naczynie odkryć,całośc posypać startą gouda i zapiekać bez przykrycia 7-8 minut.
podawać gorace.z sałatką z rukoli
proste,tanie i smaczne
pozdrawiam
Olcia
oluska86@interia.pl
10 parówek, wędliny dowolne, pasztetowa, kiszoniec do ozdoby.... Układamy w kształcie jeża .. tu ma oczka... a tu buźkę POPACZ jaki słodki :) do tego.....
OdpowiedzUsuńsos pieczeniowy z maślana nutą do jeża :D
Mięsny jeż w sosie pieczeniowym z maślaną nutą gotowy !!!!!!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńMoja propozycja to :
OdpowiedzUsuńPyrki z myrmyndą
1 kg ziemniaków
3 pyntka świeżej myrmyndy
sól
pieprz
chleb
smalec
Gotujemy ziemniaki, aż się ugotują, następnie dodajemy powoli myrmyndę
i gnieciemy pyrki z myrmyndą albo merdamy ... jak kto lubi.
Później ugniatamy energicznie pochylając się nad garem, a sos potem.
smarujemy chleb smalcem posypujemy solą i pieprzem i jemy.
Pozdrawiam
Sos z marynowaną papryką.
OdpowiedzUsuńDowolne, ulubione mięso (karkówka, schab, żeberka) podsmażamy na patelni i dusimy do miękkości z dodatkiem włoszczyzny. Pod koniec dodajemy do sosu przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę marynowaną w occie. Zostawiamy chwilę żeby się przegryzło, pyszności! Genialne w swej prostocie, zwykły mięsny sos staje się niezwykle charakterystyczny. Polecam :)
Pozdrawiam,
Piotr Cz
piotr.czajkowski@op.pl
Sos beszamelowy wykorzystałabym do naleśników ze szpinakiem i fetą.Zapiekłabym je z sosikiem i byłaby wspaniała zapiekanka naleśnikowa. Sos ten pasowałby też do mojej ulubionej zapiekanki po prowansalsku:
OdpowiedzUsuń500 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 woreczek ryżu
2 papryki
170 g sera żółtego
6 łyżek śmietany 18
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Ryż (dowolny rodzaj) ugotować,wysypać z woreczka do miski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,oprószyć słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli,odstawić na chwilę.W tym czasie pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju z odrobiną ziół prowansalskich,dodać do ryżu.Na gorącą patelnię wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć,gdy zmieni kolor dodać pokrojone w drobną kostkę papryki (ja dałam żółtą i czerwoną),chwilę wszystko smażyć a potem przełożyć do miski z ryżem i podsmażonymi pieczarkami.Wszystko dokładnie wymieszać.Ser zetrzeć na tarce.Do masy dodać dwie garście startego sera i śmietanę.Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać resztą startego sera.Zapiekać w piekarniku na 175 C ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.
jurlitka4@interia.eu
Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana "meksykańskim królem imprezy" i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka :)
OdpowiedzUsuńJustyna
dzastin_1988@wp.pl
Mój pomysł to roladki wieprzowe w sosie winogronowym.
OdpowiedzUsuńSkładniki
10 plastrów schabu
10 plastrów wędzonej surowej szynki
40 dag mielonego mięsa wieprzowego z szynki
15 dag zielonych winogron
120 ml śmietany kremówki
1 jajko
200 ml czerwonego wytrawnego wina
10 łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka mąki pszennej
sól, biały świeżo zmielony pieprz
Plastry schabu rozbić, uważając aby w rozbitym mięsie nie było dziur. Posolić, popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć łyżkę pietruszki i plaster wędzonej szynki. Mięso mielone wymieszać z jajkiem. Posolić i popieprzyć. Podzielić na 10 równych części. Na środku każdego plastra pokrytego uprzednio pietruszką i szynką położyć jedną część mielonego. Zwinąć roladki. Obwiązać nitką bawełnianą. W rondlu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlać wino i ok. 100 ml wody. Całość dusić pod przykryciem ok 30 min (w miarę ubywania płynu podlewać niewielką ilością wody). W tym czasie umyć winogrona. Każdą kulkę przekroić na połowę i usunąć pestki. Gdy roladki będą miękkie, wyjąć je z sosu pozbawić nitek i odłożyć w ciepłe miejsce. Do sosu wrzucić winogrona, zalać śmietaną rozprowadzoną łyżką mąki. Gotować ok. 3 min. Częścią sosu polać roladki, resztę podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Bardzo lubię sos beszamelowy. Lubię go za jego uniwersalność, za to, że pasuje do warzyw, mięs i ryb. Sos beszamelowy do zapiekanek wykorzystuję do przygotowania pysznych zapiekanych muszli makaronowych. Duże makaronowe muszlę gotuję al dente. Pomidory z puszki kroję w kawałki (latem używam obranych ze skórki świeżych pomidorów). W osobnym naczyniu mieszam serek ricotta (lub twaróg) z serem feta, mozzarellą, parmezanem (lub grana padano), doprawiam solą i pieprzem. Do każdej ostudzonej muszli nakładam po łyżce farszu z 4 serów, dopełniam pokrojonymi pomidorami i nadziane muszle układam ciasno w naczyniu do zapiekania. Muszle zalewam sosem beszamelowym i zapiekam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Danie przed podaniem dekoruję świeżą bazylią.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam - jest pyszne.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl