Dawno na blogu nie było konkursu- czas najwyższy to zmienić:) Tym razem do zabawy zapraszam Was wraz z marką Winiary, producentem zup z serii z serii Pomysł na...(francuska zapiekana zupa cebulowa, węgierska zupa gulaszowa, tajska zupa z kurczakiem).
Zupy z serii "Pomysł na... " jak sama ich nazwa wskazuje są pomysłowe, nietuzinkowe i nie są klasycznymi przykładami zup.
Chciałabym by właśnie takie było konkursowe zadanie- byście podali Wasz pomysł na...
Zadanie brzmi:
"W jaki pomysłowy sposób podajesz/ podałabyś(podałbyś) swoją ulubioną zupę?"
-Nie musi to być koniecznie jedna z zup Winiary( choć oczywiście może to być wariacja na jej temat:)
-chodzi np. o jakieś ciekawe dodatki/ formę podania itp.
-odpowiedź należy zostawić w formie komentarza z podpisem pod tym wpisem od dziś tj. 17.02.2013 do 24.02.2013.
-bardzo proszę o pozostawienie podpisu/ adresu mailowego, co ułatwi skontaktowanie się ze zwycięzcami:)
A do wygrania aż 6 nagród!
-Nagroda główna- komplet miseczek do zapiekania zup:
-5 nagród dodatkowych w postaci: 5 zestawów produktów po 4 zupy każdego rodzaju (francuska zapiekana zupa cebulowa, węgierska zupa gulaszowa, tajska zupa z kurczakiem).
Zapraszam do zabawy:)
Doskonałym dodatkiem do węgierskiej zupy gulaszowej mogłyby być paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem pieczarek. W tym celu ciasto francuskie dzielimy na równą połowę, smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy drobno startymi pieczarkami i parmezanem oraz posypujemy ulubionymi przyprawami. Układamy na wierzchu drugą część ciasta francuskiego, postępujemy tak samo (jajko, pieczarki, ser). Kroimy długie pasy o szerokości ok. 1,5 cm, a następnie zwijamy je - końcami w przeciwne strony tak, by powstały spręzynki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno z węgierską zupą gulaszową Winiary. Smacznego!
OdpowiedzUsuńmarikac1@wp.pl
Do zupy gulaszowej dodałabym smażone pieczarki z cebulką, zielony groszek i kukurydzę.Dodatkowo smak wzbogaciłabym ząbkiem czosnku i połową papryki peperoni :)
OdpowiedzUsuńmakecookingblogkulinarny@gmail.com
Do zupy cebulowej dodałabym lampkę białego wina i świeżo posiekany tymianek :)
OdpowiedzUsuńmakecookingblogkulinarny@gmail.com
Zupę można podać w chlebie , często spotykam podawany w chlebie żurek , ale super wygląda i pysznie smakuje zupa cebulowa podana w taki sposób. Do zupy dodaję wtedy pokruszony ser pleśniowy , pistacje i dużo natki pietruszki.
OdpowiedzUsuńraczkamaria@wp.pl
Tajska zupa z kurczakiem bez kurczaka :)
OdpowiedzUsuńJako, że ja bezmięsna proponuję zupę tajską w wersji wege :) Wzbogaciłabym jej smak sokiem z limonki, ostrą papryczką i świeżym imbirem :) Zamiast kurczaka wrzuciłabym na koniec podsmażone z dodatkiem sosu sojowego wędzone tofu i dużo dużo świeżej kolendry :) Obok położyłabym wielką górę kolorowych springrolss'ów :) Może udałoby się takim obiadkiem przywołać trochę słońca i wiosnę :)
przytulia@onet.pl
A u mnie krem z porów - w małej miseczce najpierw na dno wkładam troszkę podsmażonego boczku, wlewam aksamitną zupę i następnie posypuję na wierzchu serem typu lazur. I gotowe :)
OdpowiedzUsuńasia.lewa@gmail.com
UsuńZupę gulaszową podaję w kociołku żeliwnym. W tradycyjnych przepisach dodaje się mięso wołowe ja dodaję mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego. Wołowinę przesmażam, zalewam wywarem i gotuję. Można dodać kminek ale moi domownicy wolą bez kminku. Wieprzowinę obsmażam na tłuszczu, dodaję cebulę i paprykę. Duszę do miękkości. Dodaję paprykę mieloną. Pomidory i ziemniaki kroję w kostkę i łączę z wieprzowiną i wołowiną. Wciskam ząbek czosnku, doprawiam do smaku. Zupę podaję z kluseczkami i białym pieczywem.
OdpowiedzUsuńlena_7633@interia.pl
Moją ulubioną zupę - barszcz zabielany, podaję z ziemniakami, które duszę razem z masełkiem i śmietanką. Barszcz przed podaniem zdobię "małymi ozbodnymi kleksami" ze śmietany :)
OdpowiedzUsuńMożna podać ziemniaki osobno na talerzu, a można podać kopiec z ziemniaków na środku głębokiego talerza, a w koło nalać zupy :)
Pychotka - wczoraj robiłam :)
Pozdrawiam
dariadiering@op.pl
Udało mi się wypróbować już wszystkie zupy-pomysły od Winiary :)
OdpowiedzUsuńGulaszową przygotowałam po meksykańsku - z czerwoną i białą fasolą, kukurydzą, papryką, papryczką chilli, cebulą i mięsem mielonym. Do tego tortilla podpieczona z oliwą czosnkowo-paprykową. Bardzo smakowałam mojemu narzeczonemu, który lubi konkretne dania.
Tajską z cukinią i marchewką, krewetkami tygrysimi i czerwonym grejpfrutem. Doprawiłam ją kolorowym pieprzem i dodałam pikantne krakersy ryżowe. Zupa bardzo kolorowa, lekka, ale zarazem sycąca ;)
Do cebulowej obowiązkowo ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) i szczypiorek. Nie mam miseczek do zapiekania, więc podałam ją z bagietką czosnkową z serem.
Justyna
e-mail: dzastin_1988@wp.pl
Zupę-krem z brokułów podałabym z ziołowymi grzankami i kleksami śmietany lub chudego jogurtu. Smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńKasia
kprzybylo@op.pl
Pamiętam jak w dzieciństwie mama podawała pomidorową zupę z ziemniakami a krupnik z ugotowaną kwaszoną kapustą :) Pamiętam do dziś jak kręciłam na to nosem a teraz z chęcią posmakowałabym tej nostalgii wspomnień...
OdpowiedzUsuńJa dziś podałabym koniecznie zupę pomidorową w bielusieńkiej zastawie, przypruszoną siekaną pietruszką, w zupie wesoło pływałby ryż, właściwie byłby "zawieszony" bo zupa byłaby konsystencją kremu. Do tego na takim samym bialutkim spodeczku położyłabym upieczone grzanki z bazylią i czosnkiem... mm pycha, brakuje jeszcze serwetki w czerwoną kratkę :)
Kasia
p.u-m.a@wp.pl
Uwielbiam tajską zupę z kurczakiem. Do niej podałabym tortellini nadziewane ricottą aromatyzowaną trawą cytrynową i świeżą pachnącą bazylią. Pikantna zupa świetnie komponuje się ze orzeźwiającymi w smaku małymi pierożkami. Pyszny tajsko-włoski romans.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Iwka
hadrysiowa@o2.pl
Zupę cebulową podałbym zapieczoną z nachosami i serem.
OdpowiedzUsuńlukaszmordon@poczta.fm
Proponuję Tajską zupę z kurczakiem przygotować z dodatkiem kapusty pekińskiej (kurczak, marchewka, cukinia pokrojone koniecznie w słupki + kapusta pekińska pokrojona również w słupki) i pod koniec gotowania do zupy dodać parę listków świeżego szpinaku. Całość posypać pokrojoną świeżą kolendrą. Bardzo polecam
OdpowiedzUsuńAneta
aneta.majchrzak@wp.pl