Coraz bardziej kręcą mnie takie "azjatyckie klimaty". Pełne aromatów, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Wbrew pozorom wcale nie są trudne- wystarczy kilka podstawowych składników i mamy na stole świetne danie:)
Składniki(na 2 porcje):
2 filety z piersi kurczaka
1 spora żółta papryka
nieduże mango
kilka mini kolb kukurydzy
100g makaronu błyskawicznego do woka( nie wymaga gotowania)
3 ząbki czosnku
1 nieduża papryczka chilli
kawałek imbiru
3 łyżki sosu ostrygowego
1/2 pęczka dymki(sam szczypior)
olej
Sposób przygotowania:
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekany czosnek, imbir i papryczkę. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Mięso smażymy aż się lekko zarumieni. dodajemy pokrojoną paprykę, mango i kukurydzę oraz makaron i podlewamy odrobiną wody. Zwiększamy na maksa palnik i gotujemy do praktycznie całkowitej redukcji wody. W międzyczasie doprawiamy sosem ostrygowym. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę, całość mieszamy. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)