Składniki( na 12 sztuk):
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru muscovado
szklanka świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju ryżowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać suche składniki( mąka, cukier, proszek do pieczenia). Następnie dodać mokre
składniki( wszystkie pozostałe). Całość wymieszać. Łyżką umieścić równe porcje ciasta( u mnie spora łyżka ciasta na muffinkę) w papilotkach/ foremkach siliconowych. Piec około 25 minut w 180stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gotowe!
Rada: surowego ananasa można zastąpić ananasem z puszki uprzednio odsączonym z soku.
Smacznego:)
właśnie sie zastanawiam nad tym połączeniem muffina z ananasem :) pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńpołączenie jest super moim zdaniem:) warto się skusić:)
Usuńolej ryżowy?
OdpowiedzUsuńnigdy nie dodawałam go do ciast.
muszę przetestować :)