menu

Pierogi z ricottą i dynią

Co tu dużo mówić- pierogi uwielbiam! Gdy tylko mogę eksperymentuję z farszem.Były już ze szpinakiem i fetą, z kaszą i grzybami- tym razem padło na zestawienie dyni z ricottą:) Wyszło pysznie:)



pierogi, ciasto na pierogi, pierogi z dynią i ricottą
Składniki( na około 30sztuk):
farsz:
200g upieczonej dyni
150g serka ricotta
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
masło klarowane

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy


do podania:
cebula
masło







Sposób przygotowania:
Farsz: na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Upieczoną wcześniej dynię pokroić w kawałki i dodać do cebulki. Przyprawić papryką, tymiankiem solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie połączyć z ricottą i szczypiorkiem.
ciasto: wszystkie składniki połączyć na elastyczne, jednolite ciasto.
Z ciasta wykrawać koła, w każdym umieścić porcję farszu i skleić. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować po wypłynięciu jeszcze ok. 2-3 minuty. Podałam z cebulką zeszklona na masełku. Gotowe!


Smacznego:)





comercialTest

5 komentarzy:

  1. Ja również należę do klubu pierogozerców. :)
    Przedstawione to zestawienie inspiruje mnie do dalszych eksperymentów z farszem.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się zgłaszam do klubu pierogożerców! Pochłaniam każde ilości :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęci.ą bym takie zjadła:P

    OdpowiedzUsuń
  4. jak jest dynia, to porywam :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Super farsz! Jeszcze nigdy takiego nie jedliśmy, ale z chęcią go wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)