Tytułowe szyszki to nic innego jak coś na kształt domowych cukierków. Dla mnie to smak dzieciństwa, zaraz po czekoladzie z mleka w proszku. To dwa słodkie szaleństwa mojej mamy, o które zawsze gorąco prosiliśmy- i były nam dane:D A przygotowanie ich jest banalnie wręcz proste:)
Składniki( na kilkanaście sztuk):
około 40g ryżu preparowanego
250g krówek mlecznych
około 70ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy na wolnym ogniu krówki z dodatkiem śmietany( może też być mleko) na jednolitą, płynną masę. Do masy krówkowej dodajemy ryż preparowany i całość łączymy dokładnie, tak by ziarenka były całkowicie pokryte masą. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dwóch łyżek formujemy "szyszki". Odkładamy w chłodne miejsce by masa przestygła i się ścięła. Gotowe!
Smacznego:)
Doroto, wiesz, co "Tygryski" lubią najbardziej :]
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPomimo że smak jest bardzo dobry to szyszki z tego przepisu wychodzą kapciate, lepią się potwornie nawet po schłodzeniu i zupełnie nie da się ich formować, dużo lepszym rozwiązaniem są szyszki z masłem zamiast śmietanki (smakują świetnie, super się je formuje, szybko zastygają i praktycznie się nie lepią) :-)
OdpowiedzUsuń