Dzisiaj jako, że już pączki okryły się kurzem, czas zabrać się za pomysły na Walentynkowe propozycje. Jeśli chodzi o mnie to myślę, że akurat tego dnia warto przygotować coś efektownego, prostego i pobudzającego zmysły co przy okazji nie zajmie nam dużo czasu( czas możemy poświęcić na dobranie butów do sukienki:P). Dlatego jako deser proponuję przygotować truskawki w czekoladzie z dodatkiem pieprzu- pycha! A do tego wyglądają cudnie:)
Składniki( 2 porcje):
12 truskawek- najlepiej podobnej wielkości
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki masła
grubo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła(po łyżce do każdej) w osobnych miseczkach. Można rozpuścić
przy pomocy mikrofalówki bądź w kąpieli wodnej. Zamaczać truskawki do połowy w czekoladzie i naprzemiennie układać na talerzu. Truskawki w białej czekoladzie posypać pieprzem. Gotowe!
Rada: biała czekolada bardzo szybko zastyga, więc trzeba pracować z nią szybko- najlepiej gdy jest gotowa od razu zacząć z nią działać:)
Smacznego:)
Propozycja fajna i warta wypróbowania, ale poczekam na polskie, aromatyczne truskawki :)
OdpowiedzUsuńwiadomo- polskie najlepsze:) Ale ja jestem strasznie niecierpliwa i bardzo kocham truskawki, więc gdy pojawiają się takie zagraniczne to czasami nie mogę się oprzeć i się skuszę:)
UsuńPomysłowe:)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie :) ja kiedyś zagryzałam truskawki kaparami i bardzo mi to smakowało
OdpowiedzUsuńTruskawki+kapary w sałatce pewnie sobie wyobrażam, ale przegryzać-wow:)
Usuń