Chciałam nazwać ta zupę soczewicowo-pomidorowa ale jakoś śmiesznie brzmiało- jak sądzicie? A to całkiem poważna zupa jest:) A do tego szalenie pyszna i dzięki chilli bardzo rozgrzewająca:)
Gdyby ktoś miał ochotę na inną wariację na temat soczewicy to zapraszam po niedawne szaleństwo.
Składniki( na 4 porcje):
200g czerwonej soczewicy
puszka pomidorów w całości
3-4 ziemniaki
1 papryczka chilli
cebula
marchewka
2-3 ząbki czosnku
olej ryżowy
liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w pióra, pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli( jeśli chcemy by zupa była barrrdzo gorąca dajemy z ziarenkami). W międzyczasie opłukać soczewicę. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę w plasterkach oraz liść laurowy i ziele angielskie- całość zalać litrem wody i gotować do miękkości soczewicy i ziemniaków. Następnie zupę posolić i dodać pomidory razem z sokiem. Zagotować ponownie. Gotować przez kilkanaście minut by smaki się przeniknęły. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem. podałam z posiekaną pietruszką. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)