menu

Babka piaskowa z amaretto

Jako, że na blogu bieda jeśli chodzi o przepisy wielkanocne postanowiłam to nadrobić:) Dlatego teraz namiętnie produkuję dania Wielkanocne:) Tym razem przyszła kolej na coś słodkiego- czas zatem na babkę piaskową z aromatem amaretto- pyszna:) wyszła świetna- pięknie wypieczona, a w środku niezbyt sucha- pycha!


babka piaskowa, babka z amaretto, babka wielkanocna



Składniki( na małą keksówkę):
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
3 duże jajka
solidna szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml amaretto
1/2 szklanki mleka

cukier puder do posypania




Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym( ewentualnie ręcznym mikserem) utrzeć masło z cukrem i cukrem
waniliowym. Gdy masa będzie jednolita, a cukier się rozprowadzi dodać jajka ciągle ucierając. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem- masę miksować na jednolitą masę. Na koniec dodać amaretto i mleko- dalej miksować.
Jednolitą masę wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około godzinę( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po upieczeniu babkę przestudzić i posypać cukrem pudrem. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

5 komentarzy:

  1. podoba mi się ten dodatek amaretto :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Że też mnie taka nie potrafi wyjść:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, Amaretto w składzie bardzo mnie zachęciło do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo, z amaretto :) takiej jeszcze nie jadłam :) pięknie się prezentuje taka przypudrowana :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)