Tym razem poeksperymentowałam z poppingiem z amarantusa. Robiłam kiedyś batoniki owsiane na podobnej zasadzie( tylko zamiast śmietanki było mleko skondensowane) i były świetne, ale tu efekt okazał się jeszcze lepszy! Batoniki są delikatne, słodkie, co tu dużo mówić- pyszne!
Składniki( na około 12 batoników, foremka keksowa duża):
2 i 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
250ml śmietanki 30%
1/2 szklanki brązowego cukru
2 garści suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i
wykładamy do foremki równomiernie masę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut- aż całość się zarumieni. Następnie wyciągamy blaszkę i wyjmujemy z niej blok amarantusowy. Kroimy na batoniki i wkładamy rozdzielone do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i studzimy. Gotowe!
Smacznego:)
A co zamiast śmietany (córka ma skazę białkową)? Może być np mleko kokosowe, te same proporcje?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można spróbować z mlekiem kokosowym, jednak dodawałabym je stopniowo, do uzyskania masy o gęstej, kleistej konsystencji.
Usuńa czy z poppingiem on ma byc "suchy"?
OdpowiedzUsuńTak dokładnie-suchy. Po połączeniu składników masa będzie lekko wilgotna i kleista.
Usuń