menu

Domowy majonez- błyskawiczny

Jak mawiają kto nie ryzykuje ten nie ma! Jeśli chodzi o domowy majonez miałam z nim przyjemność zapoznać się wcześniej. Jednak próby samodzielnego wykonania go kończyły się jak dotąd kiepsko:( A poza tym średnio kręci mnie ręczne kręcenie majonezu, dlatego odpuściłam go sobie. Ale w końcu zostałam radośnie oświecona! Dzięki pogawędce z Marysią z bloga Gruszka z fartuszka odkryłam, że można i blenderem! Dlatego wielkie dzięx M.:)) Wszyscy mają majonez, mami ja! Ha! Zachęcam zatem i Was do własnej produkcji:)


domowy majonez, jak zrobić majonez



Składniki( na około 300ml):
1 żółtko z dużego jajka
2 łyżki musztardy ( u mnie dijon)
200ml oleju ( u mnie rzepakowy)







Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W kubku blendera umieszczamy
musztardę i żółtko i łączymy na jednolitą masę końcówką w kształcie trzepaczki. Następnie,ciągle mieszając blenderem cienką strużką wlewamy odrobinę oleju. Dolewamy olej małymi porcjami, cienką strużką do uzyskania pożądanej konsystencji- im więcej oleju tym robi się gęstszy. Gotowe!



Rada: możemy użyć innej  musztardy, np. takiej o łagodniejszym smaku- wtedy majonez będzie mniej intensywny w smaku.



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Domowy majonez jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale pamiętam jak mój tato robił i często się denerwował bo mu się warzyło :P Ale w 100% taki majonez jest mega pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. 43 yr old Assistant Media Planner Fianna Croote, hailing from Westmount enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Shooting. Took a trip to Himeji-jo and drives a RX. oficjalne oswiadczenie

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)