Składniki( na około 300ml):
1 żółtko z dużego jajka
2 łyżki musztardy ( u mnie dijon)
200ml oleju ( u mnie rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W kubku blendera umieszczamy
musztardę i żółtko i łączymy na jednolitą masę końcówką w kształcie trzepaczki. Następnie,ciągle mieszając blenderem cienką strużką wlewamy odrobinę oleju. Dolewamy olej małymi porcjami, cienką strużką do uzyskania pożądanej konsystencji- im więcej oleju tym robi się gęstszy. Gotowe!
Rada: możemy użyć innej musztardy, np. takiej o łagodniejszym smaku- wtedy majonez będzie mniej intensywny w smaku.
Smacznego:)
Domowy majonez jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie:)
UsuńJa jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale pamiętam jak mój tato robił i często się denerwował bo mu się warzyło :P Ale w 100% taki majonez jest mega pyszny!
OdpowiedzUsuńgenialny ten majonez :*
OdpowiedzUsuń43 yr old Assistant Media Planner Fianna Croote, hailing from Westmount enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Shooting. Took a trip to Himeji-jo and drives a RX. oficjalne oswiadczenie
OdpowiedzUsuń