Takie drożdżowe paluchy to bardzo uniwersalna przekąska. Można pochrupywać je solo, z jakimś smakowitym dipem, albo potraktować jako dodatek np. do zupy. Mak można oczywiście zastąpić innymi dodatkami- wszystko zależy od naszego podniebienia:) Myślę też, że świetnie sprawdzą się na imprezie jako zdrowsza alternatywa dla chipsów.
Składniki( na kilkanaście paluchów):
szklanka mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki ciepłej wody
5-6 łyżek maku
płaska łyżeczka soli morskiej
płaska łyżeczka cukru
6 łyżek oliwy z oliwek
1/3 kostki drożdży
Sposób przygotowania:
W szklance mieszamy wodę, sól, cukier i drożdże na jednolity płyn. Zawartość szklanki łączymy w
misce z mąką oraz 4 łyżkami oliwy i makiem. Gdy ciasto będzie jednolite formujemy z niego kulkę. Miskę z ciastem przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie na blaszcę wyłożonej pergaminem formujemy paluchy. Uformowane ciasto smarujemy pozostałą oliwą. Pieczemy w 220 stopniach na złoty kolor. Gotowe!
Smacznego:)
wygląda bardzo smacznie, bardzo możliwe, że się pokuszę, ale będę musiała zmienić połowę mąki na otręby.
OdpowiedzUsuńZ otrębami albo pełnoziarnistą mąką też byłyby pyszne:)
UsuńPrzyznaję, że wygląda smakowicie. Kocham wszelkiego typu precle, paluchy i obwarzanki z makiem.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie takie przekąski są najlepsze:)
Usuńlubię je baaardzo!
OdpowiedzUsuńI ja Karmelitko:)
UsuńOstatnio próbowałam zrobić takie z masłem czosnkowym, ale nie wyszły! Teraz na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuń