przed upieczeniem... |
łopatka jagnięca( z kością- moja miała wagę 1,2kg)
kilka niewielkich czerwonych cebulek
główka czosnku
2 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
suszony lubczyk, cząber
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
łyżka soli morskiej
olej
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej jagnięcinę należy zamarynować. W moździerzu ucieramy sól, cząber, lubczyk i
kilka ząbków czosnku oraz pieprz. Mięso myjemy, osuszamy( ja robiłam to ręcznikiem papierowym) i nacieramy przygotowaną masą z każdej strony. Łopatkę umieszczamy w formie do pieczenia wysmarowanej lekko olejem i obkładamy pokrojonymi warzywami, pozostałymi ząbkami czosnku( obranymi i zmiażdżonymi) oraz gałązkami rozmarynu- przykrywamy i odkładamy na noc do lodówki. Rano mięso wyjmujemy z lodówki, okrywamy szczelnie papierem do pieczenia i wstawiamy na około 6 godzin do piekarnika nagrzanego do 100stopni. Gotowe!
..i po!:) |
Smacznego:)
Każdy inny rodzaj mięsa zjem, ale nie jagnięcinę :(
OdpowiedzUsuńilu ludzi tyle gustów i przekonań- dzięki temu świat jest taki ciekawy:)
UsuńUwielbiam jagnięcinę, szkoda, że jest tak słabo dostępna u nas i tak droga.
OdpowiedzUsuńmam akurat to szczęście, że mam doskonałe źródło dostawy:)
Usuń