Pancake i inne tego typu placuszki kojarzą mi się raczej ze śniadaniem. Jednak to wydanie jest raczej deserem. Połączenie placuszków, które są lekko biszkoptowe w konsystencji z podanymi na ciepło owocami z nutą alkoholu i zimnymi lodami śmietankowymi- musicie koniecznie spróbować!
Składniki(na kilkanaście placuszków):
na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
150ml jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka sody
3 łyżki cukru
3 pomarańcze
4 łyżki cukru muscovado
70ml whisky
do podania:
dobrej jakości lody śmietankowe
Sposób przygotowania:
ciasto: wszystkie składniki łączymy razem na gładką masę przy pomocy miksera. Pieczemy na suchej
patelni z powłoką nieprzywierającą niewielkie placuszki- na złoto z każdej strony.
owoce: pomarańcze filetujemy. Na patelnię wrzucamy gotowe owoce oraz cukier- całość mieszamy i smażymy aż pomarańcze się nieco rozpadną. Pod koniec dodajemy whisky i nieco ją redukujemy.
Pancake podajemy polane karmelizowanymi pomarańczami z whisky z dodatkiem gałki lodów. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)