Taka zapiekanka to super sprawa! Pełno smaku, idealnie sycąca i do tego można dowolnie miksować składniki. A i jeśli coś nam zostanie można ja zapakować do pudełka i na następny dzień jako lunch do pracy idealna:)
Składniki( na 3 porcje):
8 średniej wielkości ziemniaków
250g mięsa mielonego z wieprzowiny( u mnie łopatka)
1/2 puszki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść posiekanej bazylii
100g gorgonzoli pikantnej
sól, pieprz
oliwa
beszamel- użyłam gotowego S.O.S-u Winiary, ale jeśli macie dłuższą chwilę możecie zrobić własny z TEGO przepisu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną
drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory, przyprawy i bazylię- całość smażymy razem jeszcze chwilę W międzyczasie przygotowujemy beszamel.
Gdy ziemniaki są gotowe i na tyle przestudzone, że można je kroić zabieramy się za składanie zapiekanki. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę pokrojonych na plastry grubości około 4-5mm ziemniaków. Następnie wykładamy mięso, zalewamy całość beszamelem i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Na ziemniaki kruszymy ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180stopni, pod przykryciem przez około 20 minut. Gotowe!
Rada: Jeśli nie lubimy gorgonzoli równie dobrze sprawdzi się nasz ulubiony żółty ser albo inny, który dobrze się topi np. mozzarella.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)