menu

Biszkopt ze śmietaną i truskawkami, czyli klasyka idealna!

Takie klasyczne, proste i pyszne desery lubię bardzo! Biszkopt jest ze sprawdzonego przepisu, który mam od mojej mamy- wychodzi idealny i nie opada:) Truskawki uwielbiam i bez wątpienia są to moje ulubione owoce! Dlatego połączenie lekkiego biszkoptu, truskawek i do tego bita śmietanka to dla mnie deser doskonały!






Składniki( na tortownicę o średnicy 19 cm):

biszkopt:
2 duże jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej, tortowej
łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

300ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka żelatyny
ok. 500g truskawek


do dekoracji:
kilka listków melisy




Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. W sporej misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i ponownie miksujemy- aż masa będzie jak na bezy. Do białek z cukrem dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do jajek z cukrem mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do ostudzenia. W niewielkim naczyniu mieszamy żelatynę z odrobina wrzątku. Ubijamy śmietanę i pod koniec dodajemy do niej lekko przestudzoną żelatynę- całość łączymy mikserem. Biszkopt przecinamy na dwa równej grubości blaty. Składamy torcik: na spód jeden blat biszkoptowy, porcja śmietany (ok. 1/3), kolejny blat i reszta śmietany na wierzch i boki. Na samej górze układamy truskawki. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. Kocham, kocham, kocham!!!! Na sam biszkopt mam swój, ciut inny przepis, ale połączenie tego ciasta z bitą śmietana i owocami zawsze się sprawdza. W zimie, kiedy nie ma świeżych truskawek zwykle używam brzoskwiń z puszki.
    Jeszcze zapytam, gdzie można kupić taka fantastyczna paterę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z brzoskwiniami też lubię, a do tego czekolada! A patera jest z home&you:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)