Składniki( na tortownicę o średnicy 19 cm):
biszkopt:2 duże jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej, tortowej
łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka żelatyny
ok. 500g truskawek
do dekoracji:
kilka listków melisy
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. W sporej misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemycukier i ponownie miksujemy- aż masa będzie jak na bezy. Do białek z cukrem dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do jajek z cukrem mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do ostudzenia. W niewielkim naczyniu mieszamy żelatynę z odrobina wrzątku. Ubijamy śmietanę i pod koniec dodajemy do niej lekko przestudzoną żelatynę- całość łączymy mikserem. Biszkopt przecinamy na dwa równej grubości blaty. Składamy torcik: na spód jeden blat biszkoptowy, porcja śmietany (ok. 1/3), kolejny blat i reszta śmietany na wierzch i boki. Na samej górze układamy truskawki. Gotowe!
Smacznego:)
Ale smakowitości ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham, kocham, kocham!!!! Na sam biszkopt mam swój, ciut inny przepis, ale połączenie tego ciasta z bitą śmietana i owocami zawsze się sprawdza. W zimie, kiedy nie ma świeżych truskawek zwykle używam brzoskwiń z puszki.
OdpowiedzUsuńJeszcze zapytam, gdzie można kupić taka fantastyczna paterę?
Z brzoskwiniami też lubię, a do tego czekolada! A patera jest z home&you:)
Usuń