Składniki:
szklanka mąki pszennejszklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
mak
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Dokładniewymieszane drożdże wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto- początkowo łyżką a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy, ewentualnie lekko podsypując mąką, do momentu aż stanie się gładkie, elastyczne, jednolite i będzie łatwo odchodzić od ręki( myślę, ze jakieś 10 minut wygniatania będzie optymalne). Następnie z ciasta formujemy kulę i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce( na jakieś 45-60 minut). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego na blaszce wyłożonej pergaminem bochenek. Bochenek przesmarowujemy na wierzchu wodą i obsypujemy makiem. Chleb pieczemy w 220 stopniach około 45 minut( aż będzie wyraźnie rumiany). Przed rozkrojeniem studzimy na kratce. Gotowe!
Smacznego:)
MMMMMMM Pyszny chleb!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię w weekend <3
Ja właśnie weekend najbardziej lubię za czas na robienie domowego pieczywa:))
UsuńJa weekend najbardziej lubię za czas na przygotowanie pysznych dań i za to, że wtedy mam dla kogo gotować :))
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) zapisuję do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńwarto zrobić- jest prosty i pyszny:)
Usuńpół kostki drożdży tzn ile ? mam kostkę drożdży która ma 42g, a są kostki po 100g .
OdpowiedzUsuńO tak- słuszna uwaga:) 20g będzie ok.
Usuń