Składniki:
1 1/2 szklanki maki pszennej1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów pszennych
szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuszczamy cukier oraz rozprowadzamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę imieszamy ją z solą, czosnkiem niedźwiedzim i otrębami. Zawartość miski zalewamy wodą z drożdżami. Całość początkowo mieszamy łyżką, a gdy składniki wstępnie się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie na stolnicy. Zagniatamy około 10 minut, tak by ciasto było jednolite, gładkie i nie kleiło się do dłoni. Z ciasta formujemy kulkę, odkładamy do miski i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego na blaszce wyłożonej papierem bochenek. wierzch nacinamy na krzyż i smarujemy lekko wodą. Odkładamy jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Następnie pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Gotowe!
Smacznego:)
Uwielbiam domowe pieczywo. Pomimo że nadal tuczy, to jest zdrowe.
OdpowiedzUsuńZawsze można takie domowe trochę "uzdrowić" np. dając mąkę pełnoziarnistą:) A smak kromki z chrupiącą skórką z masełkiem- bezcenne:)
UsuńWłaśnie dzisiaj też piekłam chlebek :D Ale Twój tak slicznie wyrósł!
UsuńA jaki robiłaś? Z tego przepisu zawsze tak pięknie rośnie- polecam, bo jest i piękny i pyszny:)
UsuńJak zawsze tak pięknie rośnie to ja zrobię, no zrobię ! :)
OdpowiedzUsuń