Składniki:
szklanka płatków owsianych błyskawicznych3/4 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki wymieszanych migdałów i orzechów laskowych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki oleju ryżowego
1/2 szklanki świeżego soku z czerwonych pomarańczy
3 łyżki golden syrup
łyżka przyprawy do pierników
łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W sporej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Całośćzalewamy sokiem, olejem oraz dodajemy golden syrup i ponownie całość mieszamy- najlepiej gdy wszystkie składniki suche zostaną oblepione przez składniki mokre.gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i rozkładamy równą warstwą lekko dociskając. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut, pamiętając by co kilka minut wymieszać zawartość blaszki( najlepiej w momencie gdy wierzch masy robi się lekko zarumieniony). Upieczoną granolę odstawiamy do ostygnięcia i przekładamy do szczelnego naczynia. Gotowe!
Rada: składniki suche można dowolnie, według naszych preferencji modyfikować. Super sprawdzą się też np. rodzynki, sezam, suszone śliwki, banany czy morele. Trzeba jednak pamiętać by spore kawałki nieco pokroić by nie odstawały wielkością od reszty składników.
Smacznego:)
To tak się robi granole! o.O Nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńChyba wole musle - nie ma tego oleju w nich.
Ja z kolei wolę granolę, bo ma bardziej intensywny smak. To dzięki uprażeniu składników, które stają się bardziej aromatyczne:)
UsuńA oleju wbrew pozorom wcale nie ma dużo, bo z podanych proporcji wychodzi całkiem sporo porcji( na oko licząc myślę, że z 10) więc na jedną dużo oleju nie ma:)
57 yr old Project Manager Doretta Siaskowski, hailing from Brentwood Bay enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Taekwondo. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Econoline E150. Dalej
OdpowiedzUsuń