Składniki:
500ml śmietanki 36%szklanka mleka 2%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
żółtka z dwóch dużych jajek
3 łyżki cukru muscovado
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotowujemy mleko z ekstraktem waniliowym- odstawiamy do przestygnięcia.Trzepaczką ucieramy żółtka( pamiętamy by wcześniej sparzyć skorupkę jajek wrzątkiem) z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę ubijamy na sztywno. Teraz czas by poskładać wszystko razem: do żółtek z cukrem dodajemy mleko i łączymy trzepaczką w jednolitą masę. Następnie do masy dodajemy po trochu śmietany i łączymy delikatnie całość. Masa powinna mieć kremową, lekką konsystencję. Umieszczamy ją w odpornym na niskie temperatury pojemniku z zamknięciem i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin- aż całkowicie się zmrozi. Gdy mamy już zamrożoną masę rozdzielamy ją na możliwe do umieszczenia w kuble blendera/misce kawałki( najlepiej sprawdził się u mnie ostry nóż, ale trzeba uważać) i blendujemy na kremową masę. Gotowe!
Rada: użyłam cukru muscovado i dzięki niemu lody miały lekko karmelowy posmak. Jeśli natomiast chcemy wyraźnej i jedynie waniliowej nuty najlepiej użyć zwykłego ,białego cukru.
Smacznego:)
Absolutnie genialne dla ludzi bez maszynki i przetestuję jak tylko zjem trochę mięcha z mojej maleńkiej zamrażarki :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam!
Zatem smacznego mięcha życzę:)))Daj znać czy smakowały jak już w zamrażalniku zrobi się miejsce:) Również pozdrawiam!
UsuńDomowe lody to tak kuszący deser, że i bez maszynki warto je robić. Ja czasem mieszam w zamrażalniku co pół godziny, tez daje to dobry efekt :)
OdpowiedzUsuńTwoje super wygladają :)
Domowe- najlepsze:) Grażynko ja właśnie z tych leniwych jestem i zapominalskich więc opcja z mieszaniem absolutnie nie dla mnie, ale wiem, że skuteczna:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, koniecznie wypróbuję przepis w mojej kuchni;)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszły:))
UsuńJa też rozważam zakup maszynki do lodów - ponoć wychodzą bardziej puszyste i delikatne :) I też pamiętam, jak Mama robiła takie lody z paczki :) Twoje wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie dlatego by były puszyste chciałam kupić maszynkę, ale po tych lodach już mi się nie chce- moim zdaniem nie jest konieczna by mieć puszyste lody:)
Usuńwitam.po co po zamrożeniu trzeba jeszcze blendować?czy po tym ponownie je mrozimy?
OdpowiedzUsuńDzięki blendowaniu lody zyskują kremową konsystencję, bez wyczuwalnych kryształków lodu. Nie trzeba ich już po blendowaniu zamrażać- można zabierać się za jedzenie:) Pozdrawiam
UsuńA mozna zrobic 500 ml mleka i 250 smietanki ? ( w czym mleko 3,2 % )
OdpowiedzUsuńmyślę, że będzie ok- będa po prostu mniej tłuszczu zawierały więc konsystencja będzie lżejsza:)
Usuńwłaśnie zrobiłam :) czekam aż się zamrożą. Czuję że będą znakomite!
OdpowiedzUsuńA ja znalazłam ten przepis dziś i właśnie skończyłam je robić. Szkoda, że nikt nie napisał jak mu lody wyszły. Może ja będę pierwsza
OdpowiedzUsuńMoje lody wyszły średnie :-( Wprawdzie nie miksowałam po zamrożeniu i może to był błąd.
UsuńKoniecznie trzeba zmiksować lody po zmrożeniu- dzięki temu zyskują jednolitą, gładką i puszystą konsystencję. W przeciwnym razie struktura jest niejednorodna i lody nie smakują dobrze.
UsuńTez kiedys musze zrobic moje dzieci uwielbiają lody mam nadzieje ze wyjda pyszne
OdpowiedzUsuńLody absolutnie pyszne. Polecam wszystkim smakoszom.
OdpowiedzUsuńTo ważne żeby było mleko 2% ?
OdpowiedzUsuńnie jest to konieczne- może być też 3,2% ale wtedy lepiej wziąć śmietankę 30% żeby lody nie były zbyt tłuste
Usuń