Składniki:
1 litr bulionu drobiowego ( może być z kostki)kilka ząbków czosnku( zależy od wielkości)
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
łyżka masła klarowanego
2-3 kromki chleba
150ml śmietanki 18%
sól morska, pieprz
świeżo otarta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na maśle szklimy posiekaną cebulkę i obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Do garnka dodajemyobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy chleb na kostkę i opiekamy w rozgrzanym na 200stopni piekarniku na złoty kolor. Do zupydodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami. Gotowe!
Smacznego:)
Ale chyba pocałunki po takiej zupie nie są wskazane :)
OdpowiedzUsuń--
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
Dlaczego?! Gotować i jeść najlepiej we dwoje - smakuje dwa razy bardziej i z niczego
Usuńpotem nie trzeba rezygnować.. ;))
mm... zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest super:)
UsuńOj my z mężem bardzo lubimy taką zupę czosnkową, zwłaszcza przy takiej podłej pogodzie.. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! przy takiej pogodzie gorące zupki najlepsze:)
Usuńoj po świętach aż marzę o takim kremiku!
OdpowiedzUsuńPo świętach idealny:)
UsuńDoris, nominowałam Cię do Libster Blog.
OdpowiedzUsuńhttp://orcia.blogspot.com/2013/04/libster-blog-u-orci.html
Mam nadzieje, że pobawisz się z blogerami! :)
Zupa czosnkowa w tej formie jest pyszna i wcale nie pozostaje po niej odorek(gotowany czosnek zatraca silne olejki zapachowe).Dodaję jeszcze żółtko do śmietanki i zaciągam zupę.Dużo pietruszki też niweluje ew. zapach.
OdpowiedzUsuńDziś będę gotowała. Już nie mogę się doczekać efektu :))
OdpowiedzUsuńFajnie, że przepis Ci się spodobał:) daj znać jak smakowało:) Pozdrawiam
Usuńa co z gałka ? Ile jej dać i kiedy ?slinka mi cieknie na sama mysl o tej zupce :)
OdpowiedzUsuńChodzi o gałkę muszkatołową- ja daję świeżo otartą, ale można dać też płaską łyżeczkę już zmielonej. Dodajemy po zblendowaniu zupy- tak jak jest napisane w przepisie:)
UsuńDałam plaska łyżeczkę zmielonej gałki na litr i jej smak kompletnie zdominował zupe. Była ona niejadalna, w ogóle nie było czuć czosnku, tylko samą gałkę. Nastepnym razem dam dosłownie szczypte i zupkę posypie startym serem
UsuńUwielbiam komentarze pt. "marzę o takiej zupie", "wygląda pysznie", "dziś ją ugotuję". Czy ktoś z Miłych Internautów wypróbował przepis i może podzielić się wrażeniami? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i byliśmy oboje z Mężem zachwyceni :) Dziś ugotowałam drugą, z dodatkiem sera topionego - wyszło genialne :D Gorąco polecam, bo naprawdę warto.
UsuńPyszna!!! Bardzo delikatna.
OdpowiedzUsuńSzybka i nieskomplikowana, pyszna. Konsystencja jak jedwab! Dzieki za przepis, definitywnie do zachowania i powtarzania.
OdpowiedzUsuńUgotowana :)
OdpowiedzUsuńco prawda zamiast śmietanki dałam serek topiony (bo gdzieś doczytałam, że zaostrza smak)
Zupka jest aksamitna, ma bardzo ładną barwę i smakuje wybornie.
Dla tych, którzy obawiają się wyziewów czosnkowych moja uwaga! Możecie jeść spokojnie - takie zjawisko tu nie zachodzi :)
Zrobiłam, zjadłam i to w towarzystwie dwójki moich synów 7 i 5 lat. Zjedli z apetytem i pytali cóz to za pyszna zupka. Robiłam pierwsz raz -bałam sie pikanterii czosnku- głównie biorąc maluchy pod uwagę- zupełnie niepotrzebnie. REWELACYJNA ZUPA !!!!
OdpowiedzUsuń41 yr old Executive Secretary Harlie Gudger, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Worldbuilding. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a 911. naucz sie tego teraz
OdpowiedzUsuń