menu

Krewetki w białym winie z pietruszką i czosnkiem

Nareszcie jest! Jest cieplutko, jest cudownie i nawet widziałam już kwiaty na na trawnikach:) Sezon jedzenia na balkonie uważam za oficjalnie rozpoczęty! Wystartowałam myślę całkiem smakowicie bo krewetkami. A do krewetek białe wino, dużo pietruszki i inne cudowne aromaty, których szczegóły poniżej:)



krewetki w białym winie, krewetki na maśle, przepis krewetki



Składniki( na 2 porcje):

200g krewetek black tiger
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina (chardonnay)
łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz


do podania:
pieczywo- u mnie bagietka





Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek by oliwa przejęła
aromat. Krewetki ( u mnie były mrożone, obgotowane) rozmrożone przelewamy wodą i osuszamy- dodajemy na patelnię. Zawartość patelni zalewamy winem, dodajemy masło i na średnim ogniu dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i zwiększamy moc kuchenki na maksa tak, by zredukować nieco płyny- powstanie nam sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy. Podajemy z białym pieczywem i lampką wina:) Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

11 komentarzy:

  1. Dzisiaj też miałam krewetki ale w sosie słodko ostrym z warzywami :D Twój przepis nie omieszkam wykorzystać przy kolejnej okazji! Prezentuje się CUDNIE! :D Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham krewety! Czasami można je przegotować, ale i tak zjem nawet te słabo przygotowane :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja duszę je około 1 h, dolewając winka pół butelki, czosnek kroję w grube płatki,cytrynę dodaję ze skórką, a zamiast pietruszki dodaję koperek, masło - konieczność, krewetki są miękkie, przesiąknięte wszystkim co na patelni, sos jest przepyszny z właśnie bagietką. Nawet ci co się wzdrygają na słowo krewetka - są zaskoczeni i wylizują talerz do czysta. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czego się spodziewać po kimś u kogo liże się talerze

      Usuń
  4. mąż był zachwycony! dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Krewetki wystarczy chwilkę dusić, jak się to robi zbyt długo to twardnieją.
    Przepis prosty i pyszny. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro wypróbuję :) Wyglądają smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)