Składniki( na 2 porcje):
200g krewetek black tigerpęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina (chardonnay)
łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania:
pieczywo- u mnie bagietka
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek by oliwa przejęłaaromat. Krewetki ( u mnie były mrożone, obgotowane) rozmrożone przelewamy wodą i osuszamy- dodajemy na patelnię. Zawartość patelni zalewamy winem, dodajemy masło i na średnim ogniu dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i zwiększamy moc kuchenki na maksa tak, by zredukować nieco płyny- powstanie nam sos. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy. Podajemy z białym pieczywem i lampką wina:) Gotowe!
Smacznego:)
przepysznie wygladaja !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:))
UsuńDzisiaj też miałam krewetki ale w sosie słodko ostrym z warzywami :D Twój przepis nie omieszkam wykorzystać przy kolejnej okazji! Prezentuje się CUDNIE! :D Mniam.
OdpowiedzUsuńKocham krewety! Czasami można je przegotować, ale i tak zjem nawet te słabo przygotowane :D
OdpowiedzUsuńja duszę je około 1 h, dolewając winka pół butelki, czosnek kroję w grube płatki,cytrynę dodaję ze skórką, a zamiast pietruszki dodaję koperek, masło - konieczność, krewetki są miękkie, przesiąknięte wszystkim co na patelni, sos jest przepyszny z właśnie bagietką. Nawet ci co się wzdrygają na słowo krewetka - są zaskoczeni i wylizują talerz do czysta. Polecam.
OdpowiedzUsuń1h? chyba kpisz...
UsuńCzego się spodziewać po kimś u kogo liże się talerze
Usuńmąż był zachwycony! dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)pozdrawiam:)
UsuńKrewetki wystarczy chwilkę dusić, jak się to robi zbyt długo to twardnieją.
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty i pyszny. Polecam.
Jutro wypróbuję :) Wyglądają smacznie.
OdpowiedzUsuń