Składniki( na jedną porcję):
garść rukoli1 jajko
1 spory pomidor
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
winegret:
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek z truflami
łyżeczka musztardy miodowej
sól różowa himalajska
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Jajko gotujemy na twardo. Rukolę układamy na spodzie talerza. Następnie dodajemy pokrojonego naósemki pomidora oraz jajko. Na samym końcu rozkładamy na wierzchu kawałki odsączonego tuńczyka. Wszystkie składniki winegretu łączymy dokładnie ze sobą( jeśli nie mamy shakera do sosów możemy użyć zwykłego słoiczka z nakrętką- składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i potrząsamy słoikiem aż powstanie jednolity sos). Sałatkę przed podaniem obficie polewamy winegretem. Gotowe!
Smacznego:)
Lubię takie proste do wykonania przekąski ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Misiu@ Proste najlepsze:) Pozdrawiam gorąco:)
UsuńCiekawe i oryginalne danie. Trzeba będzie wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak smakowała:) Pozdrawiam:)
UsuńProsta sałatka, a jaka efektowna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWszystko co z tuńczykiem, zawsze smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńOj tak! zgadzam się:)
Usuń